Este jelentik be az új járványügyi szigorításokat

Kedden este jelenti be az új, eddiginél szigorúbb járványügyi szigorításokat Orbán Viktor miniszterelnök.

Munkatársunktól
2020. 11. 03. 14:52
ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. október 17. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XXII. kerületi, Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten 2020. október 17-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kora este, a kormányülés után újabb szigorításokat jelenthet be a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján. A szigorításokra a megbetegedések növekvő száma miatt van szükség. Az elmúlt 24 órában 3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma.

A megfertőződések száma azonban még így is jóval alacsonyabb népességarányosan, mint több európai országban – például Belgiumban vagy Csehországban – és az új intézkedésekkel remélhetőleg sikerül laposabban tartani a járványgörbét.

Európa számos más államához hasonlóan hétfőtől Magyarországon is tovább szigorodtak a járványügyi védekezés szabályai. Így a maszk használata kötelező a szabadtéri és sportrendezvények mellett a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és a bevásárlóközpontokban, emellett pedig emelkedik a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is.

Több európai országban már nyáron megérkezett a pandémia második hulláma, ezért szeptember elsejétől külföldi állampolgárok csak rendkívüli esetben léphetnek be Magyarországra, a hazatérő magyar állampolgároknak pedig ismét kéthetes karantént írtak elő, amelyet két negatív teszttel tudnak kiváltani.

Szeptember közepén a kormány 19 500 forintos hatósági árat vezetett be a koronavírus-tesztekre, emellett több szigorításról is döntöttek. Ezek értelmében kötelezően el kell takarni az arcot a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, a plázákban, a színházakban, a mozikban, a könyvtárakban és a múzeumokban is. Szigorodtak az ügyintézésre vonatkozó előírások is, így például az okmányirodákban, a kormányablakokban, a postákon, és más ügyfélfogadási helyiségekben is kötelezővé vált az orrot és a szájat takaró maszk viselése. A maszkviselés kötelme alól hat éven aluli gyermekek mellett csak a kórházakban fekvő betegek mentesültek.

Az ellenőrzések is intenzívebbé váltak szeptemberben: az előírásokat be nem tartókat figyelmeztetés után már rendőri intézkedés alá is lehet vetni, s az előírások megszegése szabálysértésnek minősül. A vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23.00 óráig tarthat.

Októbertől vezették be az iskolai lázmérést, és mindenki számára ingyenessé tették az influenza elleni védőoltást. Szintén októberben döntött a kormány arról, hogy akár 1 millió forintos bírság is kiszabható a kereskedelmi létesítményeknek, hogy az üzletvezetőket is jobban ösztönözzék a járványügyi rendeletek betartatására. A bírságot követő szankció pedig lehetővé teszi az üzlet ideiglenes hatósági bezáratását.

A tavaszi járványhullámhoz kezeléséhez képest fontos különbség – hogy a lakosságnak a nemzeti konzultáció során kinyilvánított elvárásaival összhangban – a kormány nem állította le a gazdaságot, s az emberi életek védelme, az egészségügyi ellátórendszer pandémiás felkészítése mellett a munkahelyek megőrzését jelölte meg legfőbb célkitűzéseként.

Ebből a szempontból kiváltságos helyzetben van Magyarország, ugyanis Nyugat-Európa több államában annyira súlyosbodott a járványhelyzet, ami már az ország működőképességét veszélyezteti. Így Belgiumban hétfő reggeltől a nem alapvetően szükséges árukat kínáló üzleteknek be kell zárniuk, s a szupermarketekben nem lehet olyan termékeket eladni, amelyek nem tekinthetőek létfontosságúnak. Az országban már október elejétől zárva tartanak a bárok és az éttermek, a mozik, a színházak és a koncerttermek, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat. Az iskolák alsó és felső tagozatos diákjainak november 15-ig csak a távoktatás megengedett, a felsőoktatás esetében a távoktatás december közepéig folytatódik. Csehország vezetése ennél kevésbé drasztikus intézkedéseket vezetett be, ám az éjszakai kijárási tilalom mellett például vasárnaponta minden kiskereskedelmi egységnek zárva kell tartania, míg hétközben legkésőbb este nyolckor az eddig nyitva tartó üzleteket is be kell zárni. Spanyolországban a tavaszi karantén után ismét bezártak a vendéglátóhelyek, a mozik, a színházak és az edzőtermek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.