időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Karácsony a XVI. kerület élhetőségét rontó döntést hozhat

Kárpáti András
2020.11.09. 13:52
Karácsony a XVI. kerület élhetőségét rontó döntést hozhat

A XVI. kerület fideszes vezetését megkerülve, a helyieket meg sem kérdezve, egy bevásárlóközpont építése előtt nyitná meg az utat a városrészben Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali szövetségesei. Kovács Péter, a kerület kormánypárti polgármestere lapunknak elmondta, hogy

Karácsonyék a cinkotai strand területét a tulajdonos kérését civil kezdeményezésnek beállítva akarják rekreációs területből vállalkozási területbe átsorolni.

Szavai szerint a tulajdonos már évek óta próbálkozott a terület átminősítésével, hogy plázát vagy szállodát alakítson ki, ám ellenálltak a nyomásnak, mivel a helyiek érdekében csak zöld-, rekreációs létesítmény építését engedélyezték volna. – Több mint öt éve merült fel először a terület tulajdonosában, hogy átminősítteti azt, és bevásárlóközpontot épít ide. Számos tárgyalási forduló után is ott tartottunk, hogy maximum a rekreációt szolgáló kis alapterületű, de nagy zöldterületű fitneszterem épülhetne itt, esetleg nyugdíjasotthon. De valahogy a látványtervek mindig inkább lakóparki házakhoz, szállodákhoz és plázához hasonlítottak – fogalmazott.

Beszámolója szerint csak október végén derült ki, hogy a főváros településszerkezeti tervébe (TSZT) bekerült a cinkotai strand átminősítési szándéka, ami a tavaszi változatban még nem szerepelt.

Az átminősítés jelentősen megdrágíthatja a jelenlegi HÉV-kereszteződés külön szintű csomópontjának a terület felhasználásával tervezett kialakítását is.

– Ha rekreációs területből vállalkozási területbe sorolja a főváros a telket, nagyjából tízszer annyit ér, vagyis tízszer több pénzért kell majd az államnak kisajátítania – mutatott rá Kovács Péter. Karácsony – a rendkívüli jogrend életbelépését felhasználva – szerdán dönthet egy személyben a XVI. kerületiek érdekeivel szembe menő és jelentős közpénzt is felemésztő rendelkezésről. Azonban Kovács Péter kedden sajtótájékoztatón arra kéri a városrész képviselői testületét – köztük a Fővárosi Közgyűlésben is helyet foglaló baloldali képviselőket –, hogy egyhangúlag álljanak ki amellett, hogy a terület rekreációs besorolású maradjon, ezzel próbálva rábírni Karácsonyt, hogy ne adja jóváhagyását a városrész élhetőségét rontó beruházáshoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.