Karácsony a XVI. kerület élhetőségét rontó döntést hozhat

Kovács Péter (Fidesz), a XVI. kerület vezetője felszólítja a képviselő-testületet, hogy tiltakozzanak Karácsonyék beavatkozása ellen.

2020. 11. 09. 13:52
Kovcs Pter
Budapest, 2017. július 4. Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere beszédet mond a Reformátorok tere és reformációs emlékmû alapkõletételén Budapesten, a Sashalom utcában 2017. július 4-én. A sashalmi városrészben a tervek szerint október végére kialakított 12.000 négyzetméteres téren R. Törley Mária szobrászmûvész reformáció emlékmûve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XVI. kerület fideszes vezetését megkerülve, a helyieket meg sem kérdezve, egy bevásárlóközpont építése előtt nyitná meg az utat a városrészben Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali szövetségesei. Kovács Péter, a kerület kormánypárti polgármestere lapunknak elmondta, hogy

Karácsonyék a cinkotai strand területét a tulajdonos kérését civil kezdeményezésnek beállítva akarják rekreációs területből vállalkozási területbe átsorolni.

Szavai szerint a tulajdonos már évek óta próbálkozott a terület átminősítésével, hogy plázát vagy szállodát alakítson ki, ám ellenálltak a nyomásnak, mivel a helyiek érdekében csak zöld-, rekreációs létesítmény építését engedélyezték volna. – Több mint öt éve merült fel először a terület tulajdonosában, hogy átminősítteti azt, és bevásárlóközpontot épít ide. Számos tárgyalási forduló után is ott tartottunk, hogy maximum a rekreációt szolgáló kis alapterületű, de nagy zöldterületű fitneszterem épülhetne itt, esetleg nyugdíjasotthon. De valahogy a látványtervek mindig inkább lakóparki házakhoz, szállodákhoz és plázához hasonlítottak – fogalmazott.

Beszámolója szerint csak október végén derült ki, hogy a főváros településszerkezeti tervébe (TSZT) bekerült a cinkotai strand átminősítési szándéka, ami a tavaszi változatban még nem szerepelt.

Az átminősítés jelentősen megdrágíthatja a jelenlegi HÉV-kereszteződés külön szintű csomópontjának a terület felhasználásával tervezett kialakítását is.

– Ha rekreációs területből vállalkozási területbe sorolja a főváros a telket, nagyjából tízszer annyit ér, vagyis tízszer több pénzért kell majd az államnak kisajátítania – mutatott rá Kovács Péter. Karácsony – a rendkívüli jogrend életbelépését felhasználva – szerdán dönthet egy személyben a XVI. kerületiek érdekeivel szembe menő és jelentős közpénzt is felemésztő rendelkezésről. Azonban Kovács Péter kedden sajtótájékoztatón arra kéri a városrész képviselői testületét – köztük a Fővárosi Közgyűlésben is helyet foglaló baloldali képviselőket –, hogy egyhangúlag álljanak ki amellett, hogy a terület rekreációs besorolású maradjon, ezzel próbálva rábírni Karácsonyt, hogy ne adja jóváhagyását a városrész élhetőségét rontó beruházáshoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.