időjárás -4°C Pál 2022. January 25.
logo

Kutyaviadalt szerveztek a járvány idején

Végh Attila
Forrás: police.hu
2020.11.30. 20:36
Kutyaviadalt szerveztek a járvány idején

A Magyar Nemzet információi szerint százezres tételekben fogadtak azok a nyírségi férfiak, akik tiltott kutyaviadalokat szerveztek még a járványügyi veszélyhelyzet idején is. Azt a vesztes állatot, melynek sebeit az illegálisan beszerzett gyógyszerekkel és eszközökkel, szakorvosi képesítés nélkül nem tudták összevarrni, helyben elföldelték, azt sem ellenőrizve, él-e még a kutya, vagy megfelelő orvosi ellátással megmenthető-e az élete. A Nyíregyházi Bíróság december 1-ével elrendelte a viadalok szervezőinek bűnügyi felügyelet alá helyezését.

https://www.youtube.com/watch?v=4B1x_sXhnxQ&feature=emb_logo

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság nyomozói a Terrorelhárítási Központ bevonásával ütöttek rajta az állatkínzókra november 28-án reggel egy Nyíregyháza külterületén lévő tanyán. A rendőrök az állatviadal szervezőit és résztvevőit a tiltott tevékenység közben érték tetten. A bűnügyi felderítők hetekkel ezelőtt jutottak olyan információkhoz, hogy egy társaság mindenféle, állatvédelemre, gyülekezési rendeletekre, járványügyi előírásokra, tiltott szerencsejáték-szervezésre vonatkozó jogszabályokat megszegve rendszeresen vesz részt tiltott kutyaviadalokon.

Az állatok tartására, kiképzésére és harcoltatására kialakított ingatlan bérlője L. T. 46 éves nyíregyházi lakos volt. A férfi szervezte a tiltott állatviadalt, amelyen tevékenyen részt is vett. A rendőri intézkedés előtt pár perccel a nap első mérkőzésén harcoltatta egyik kutyáját, amely olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen elpusztult. A rendőrség gyanúja szerint a nyíregyházi férfi a felkészítésük során olyan kegyetlen bánásmódot alkalmazott a tulajdonában lévő állatokkal szemben, amely alkalmas volt arra, hogy még a harc előtt a kutyák egészségkárosodását, esetleges pusztulását okozza. Kifejezetten állatviadalokon való részvételre vásárolta, tenyésztette és nevelte a kutyákat.

https://www.youtube.com/watch?v=QbZ-x2vORlQ&feature=emb_logo

Hasonló érdeklődésű ismerőseivel virágnyelven beszélve a közösségi médián keresztül került kapcsolatba, ott szervezték a versenyeket, sorsolták össze a harcoló kutyákat, illetve itt beszélték meg a pénzdíjakat is, de még kupákat is vásárolt a főszervező egy sportboltban. A tiltott állatviadalt L. T. a rendőri intézkedés idején egy kótaji férfivel közösen hozta össze. A 42 éves B. B. kutyái rendszeresen vettek részt a viadalokon. A szervezők az egyes mérkőzéseket videóra is felvették, a nyomozás adatai szerint fogadásokat is kötöttek.

Fotó: Police.hu

A nyíregyházi nyomozók a rajtaütés helyszínéről előállítottak közül hat férfit hallgattak ki gyanúsítottként, tiltott állatviadal szervezése bűntett, valamint állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával indítottak eljárásokat. A rendőrség a házkutatások során huszonöt kutyát le is foglalt, és gondoskodott az elszállításukról, biztonságba helyezésükről, megfelelő állatorvosi ellátásukról. A helyszínen a nyomozók találtak olyan eszközöket, amelyekkel a harcra készítették fel az állatokat, például futópadokat, fecskendőket, teljesítményfokozó szereket, gyógyszerkészítményeket, és a korábbi állatviadalokról készült felvételeket tartalmazó elektronikus adathordozókat. A rendőrség vizsgálja, korábban hány esetben rendeztek még hasonló, törvénysértő viadalt, azon kik, milyen minőségben vettek részt.

Fotó: Police.hu