Magyarországon együtt tudnak élni különböző nemzetiségek

A szlovák-magyar megbékélést az elmúlt tíz évben mindkét oldalról sokan akarták, és sokan tettek is érte.

Forrás: MTI2020. 11. 13. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mátraszentimre megújult temploma legyen a szlovák-magyar megbékélés szimbóluma – szorgalmazta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az épület pénteki átadóünnepségén.

Soltész Miklós hangsúlyozta: Magyarországon hosszú évszázadok óta együtt tudnak élni különböző nemzetiségek.

Ez idő alatt az ország több népcsoport tagjait fogadta be, ezzel is bizonyítva „a magyarok emberszeretetét és nyitottságát”, amelyet a történelmi idők óta a kereszténység foglal közös keretbe

– tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: a szlovák-magyar megbékélést az elmúlt tíz évben mindkét oldalról sokan akarták, és sokan tettek is érte.

Ennek köszönhetően mára olyan változások történtek a két nép és a két ország viszonyában, amelyek „az elmúlt 90 év sebeit és kívülről ránk erőltetett rombolását képesek voltak begyógyítani”.

Soltész Miklós rámutatott: a helyi szlovák nemzetiség kiemelt jelentőségű, a magyarsággal közös értékeket őriz és hagyományokat ápol Mátraszentimrén, melyek között éppen olyan fontos a nyelv és a kultúra, mint a kereszténység és az egyház erősítése.

Nem véletlen, hogy a kormány a templom felújításához szükséges 20 millió forint biztosításán túl az elmúlt években a település iskolájának megmaradását és korszerűsítését is segítette, mint ahogyan sok tízmillió forint támogatást nyújtott az épülő mátraszentimrei közösségi ház megvalósításához is

– hangsúlyozta.

Tette mindezt azért, hogy ezen a szép helyen megmaradjon a közösség és az évszázados hagyomány – fogalmazott Soltész Miklós, megjegyezve: a magyarországi és az itt élő szlovákság nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a két nép közös értékeit tovább lehessen adni a következő nemzedékeknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.