Nem hagyják magukra híveiket és a rászorulókat a keresztény egyházak

Az evangélikus és református egyházak lelkészei, tiszteletesei eddig nem estek áldozatul a koronavírus-járványnak, de két kecskeméti piarista szerzetes pap elhunyt a kiskunhalasi járványkórházban.

2020. 11. 11. 6:18
Pirer Gyuln
Szeged, 2020. március 15. Pirer Gyuláné a szegedi Szent Rozália görögkatolikus kápolna által online közvetített misét nézi otthonában 2020. március 15-én. Az új koronavírus-járványra való tekintettel a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség március 15-tõl a szertartásokat online is közvetíti a Szegedi Szent Rozália templomból, hogy azok, akik nem tudnak eljutni a szent liturgiákra, ezen a felületen követhessék. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány második hullámában is nyitva tartanak a katolikus templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára. Tóth Tamás hozzáfűzte: szentmisék is tarthatók, de azok csak úgy, hogy a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban maradjanak, felelősen és körültekintően kell eljárni. A templomokat és közösségi tereket rendszeresen szellőztetik, takarítják és fertőtlenítik. A szentmisék alatt a maszk viselése kötelező, csakúgy, mint a nem egy háztartásban élők esetében a legalább 1,5-2 méteres védőtávolság megtartása. A higiéniát kihelyezett kézfertőtlenítők is segítik. A papok áldoztatás előtt is fertőtlenítik a kezüket, és latin rítusban csak a kézbe áldozás lehetséges. A perselyezés a misék végén történik, ugyancsak higiéniai okokból.

Morális elvek

– A szentmisén való részvétellel kapcsolatban az általános morális elvek továbbra is érvényesek. Aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében lelkiismereti kötelessége, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe. Idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvérek, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett személlyel laknak együtt, hatósági karanténban vannak, jogosan félnek a közösségben való megjelenéstől, ezért mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól. Felmentést kapnak azok is, akik úgy érzik, hogy számukra a szentmisén való személyes részvétel veszélyt hordoz magában – mutatott rá Tóth Tamás. Jelezte, hogy bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, több helyen van online vagy televíziós miseközvetítés, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek azok, akik nem tudnak részt venni vasárnapi és ünnepnapi szentmisén. Az MKPK titkára hangsúlyozta: plébániai oktatásokat, közösségi összejöveteleket szoros kivételektől eltekintve csak online formában tarthatnak meg.

Tóth Tamás kifejtette azt is, hogy a betegellátásban és az idősotthonok ellátásában részt vevők az országos tiszti főorvos és az illetékes helyi hatóságok által kiadott járványügyi rendelkezések betartásával végzik munkájukat. A covidos betegek esetében csak erre külön kijelölt és engedéllyel rendelkező személyek végezhetnek bármilyen szolgálatot a legszigorúbb orvosi előírások szerint, ezzel is csökkentve a járvány további terjedését, valamint a veszélyeztetett korosztály kitettségét. – A járvány kitörése óta több lelkipásztor is megfertőződött. Sajnos haláleset is történt a fertőzés szövődményei következtében, így halt meg két kecskeméti piarista szerzetes pap a kiskunhalasi járványkórházban.

A Magyarországi Református Egyház is arról tájékoztatott, hogy az elnökségi tanács hétfőn azzal a kéréssel fordult a református közösségekhez, hogy további rendelkezésig az online térben tartsák meg az istentiszteleteket – emelték ki. Rámutattak arra, hogy a magyarországi kórházakban összesen harmincnyolc református lelkipásztor teljesít rendszeres szolgálatot. Hozzáfűzték, hogy a járványhelyzetben megszűntek a kórházi istentiszteletek, mert a fertőzésveszély miatt nem lehet egy térbe összehívni az embereket.

Lelki gondozás közösségi térben

– Az intézmények eltérő gyakorlata miatt a kórházlelkészek személyes jelenléte nem mindenütt megoldott a járványkórházakban és a covidosrészlegeken. A lelkipásztorok – kérésre – telefonon tartják a kapcsolatot a betegekkel és családjaikkal. Segítségnyújtásra a református egyház telefonos lelkigondozói szolgálatán keresztül is lehetősége van bárkinek, nem csak a betegeknek. Az ingyenes zöldszám: 06-80/296-844. A kórházi dolgozóknak is lelki gondozást biztosítanak a lelkipásztorok. A közösségi média adta lehetőségeket kihasználva zárt csoportokat hoztak létre, ahol az egészségügyi dolgozók is megbeszélhetik gondjaikat szakszerű lelkigondozói segítség mellett – hangsúlyozták.

Érdeklődésünkre közölték azt is, hogy a református egyházban mintegy kétezer aktív lelkész szolgál, akiknek az átlagéletkora 47,5 év. Jelezték, hogy az életkora miatt érintett lelkipásztort elháríthatatlan szolgálat (temetés) esetén fiatalabb kolléga helyettesítheti. Kitértek arra is, hogy tudomásuk szerint egyetlen aktív szolgálatban álló református lelkész sem hunyt el a koronavírus-járvány következtében. – Számos lelkészcsaládban van azonban jelenleg is covidos beteg. Ők hatósági karanténban, otthonukban gyógyulnak – tették hozzá.

A Magyarországi Evangélikus Egyház arról tájékoztatott, hogy a püspöki tanács püspöki pásztorlevelekben tájékoztatja a lelkészeket az aktuális javaslatokról, irányelvekről. Kiemelték, hogy a tavaszi kijárási korlátozásokat követően a gyülekezetek elnökségei döntöttek a saját járványkezelési gyakorlatukról, ezért az elmúlt hónapokban eltérő megoldásokkal lehetett találkozni az istentiszteletek, gyülekezeti alkalmak terén. Volt, ahol az istentiszteleten kívül nem tartottak személyes jelenléttel egyéb alkalmakat, máshol az összes vonatkozó rendelkezés betartásával visszatértek a megszokott mederbe. Ehhez hasonlóan a lelkészek személyes kapcsolattartása is egyénenként és a lehetőségekhez, igényekhez mérten változott. – Általánosságban elmondható, hogy jelentősen megnőtt az evangélikus gyülekezetek online jelenléte, számos alkalmat közvetítenek saját közösségimédia-csatornákon, illetve sok helyen a kisebb körök is átkerültek az online térbe – fogalmaztak.

Rendelkezésre állnak

Kiemelték, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszter október 28-i, a kórházi lelki gondozást érintő megszólalása kapcsán az egyház országos irodájának gyülekezeti és missziói osztálya megkérdezte a kórházlelkészeket az aktuális tapasztalataikról. – Általánosságban megállapítható, hogy nagy különbségek vannak a kórházlelkészi szolgálatvégzés körülményeiben is: vannak, akik a kötelező előírások betartásán kívül nem találkoztak egyéb korlátozással, de többek nem tudnak bejutni az egészségügyi intézménybe vagy csak több nap alatt megszerezhető engedélyekkel, igazolásokkal tudják ezt megtenni – fejtették ki. Elmondásuk szerint az evangélikus kórházlelkészek elérhetőségei minden érintett intézményben megtalálhatóak: telefonon mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók rendelkezésére állnak. Jelezték, hogy egy olyan új, egységes szórólap is készül, amit – kórházlelkészeik igénye alapján – több ezer példányban fognak elhelyezni az érintett osztályokon.

Kérdésre elmondták azt is, hogy nincs tudomásuk a koronavírus következtében elhunyt evangélikus lelkészről. – Az Orbán Viktor által beharangozott új szigorítások kapcsán a püspöki tanács is egyeztet, ezzel kapcsolatban a napokban várható püspöki pásztorlevél, amely megtalálható lesz majd az Evangélikus.hu oldalon – tették hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.