December végén kezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása

Várhatóan hétfőn jelentik be a szentestére vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

Munkatársunktól
2020. 12. 17. 12:38
null
Oxford, 2020. december 9. Az Oxfordi Egyetem által 2020. november 23-án közreadott képen az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében egy ember. A december 8-án a The Lancet című tekintélyes brit orvosi szakportálon közzétett vizsgálati beszámoló szerint a ChAdOx1 nCoV-19 elnevezésű koronavírus-oltóanyag biztonsági és hatékonysági mutatói jók. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) már elkezdte az AstraZeneca/Oxford-vakcina engedélyezési eljárását, és a brit kormány reményei szerint karácsony előtt ez az oltóanyag is forgalomba kerülhet. MTI/Oxfordi Egyetem/AP/John Cairns Fotó: John Cairns
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon az elmúlt 24 órában 2982 főnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 157, többségében idős és krónikus beteg hunyt el a Covid–19 miatt. Lélegeztetőgépen jelenleg 573-an vannak – ismertette a legfrissebb pandémiás adatokat Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint az összes eddigi fertőzött 56 százaléka nő, 44 százaléka pedig férfi. Míg a pozitív esetek átlagéletkora 45, az elhunytaké 75 év. Az osztályvezető arra is kitért, hogy

már a jövő hét elején döntést hozhat az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcinájának engedélyezéséről. Magyarországon az egészségügyi dolgozók oltása december végén kezdődhet el.

– A Pfizerén kívül más oltóanyag-fejlesztők – az Astrazeneca, a CureVac, és a Moderna – által gyártott vakcinákat is lekötött a kormány (összesen 17,5 millió adagot), s a gyógyszerészeti hatóság vizsgálja az orosz és a kínai védőoltások beadhatóságát is – tájékoztatott.

Idén tilos tűzijátékot gyújtani szilveszterkor, a büntetés 150 ezer forint is lehet

Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes hangsúlyozta:

továbbra is hatályban van a látogatási tilalom a kórházakban, ami alól csak a haldokló betegek, illetve a szülő nők hozzátartozói mentesülnek.

Szintén kérdésre az osztályvezető nyomatékosította, hogy minden esetben – így az önkéntesen végzett koronavírusteszt esetében is – értesíteni kell a háziorvost, amennyiben az eredmény pozitív.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy hétfőn várható a szentestére vonatkozó pandémiás szabályok bejelentése. Emlékeztetett: idén nem szabad tűzijátékot gyújtani az ünnepek alatt, s a büntetés akár 150 ezer forint is lehet. A kötelező maszkviselés elmulasztása miatt 221 személy ellen intézkedett a rendőrség az elmúlt 24 órában, három kereskedelmi egységet ideiglenesen bezárattak, s több mint 16 ezer hatósági házi karantént rendeltek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.