Újgenerációs katonai járműveket fognak gyártani Kaposváron

A német Rheinmetall és a magyar állam szerdán újszerű katonai célú járművek gyártásáról állapodott meg. Zalaegerszegen és Kaposváron is fejlesztenek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI - OS2020. 12. 16. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő innovatív technikai megoldásait felvonultató katonai célú járműveit fejleszti Magyarország kormányával összefogva a Rheinmetall. A kutatás-fejlesztés Zalaegerszegen, a tervezett sorozatgyártás Kaposváron valósul meg.

Az újabb, katonai célú járművek merőben újszerű következő generációjának közös létrehozását célzó projektet Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos jelentette be. Az aláírt egyetértési nyilatkozat a korábbi együttműködés folytatása, az augusztusi erősítésről lapunk is beszámolt.

Mivel a civil szektort követően a katonai célú járművek terén is forradalmi változások körvonalazódnak, a projekt időzítése kedvező lehetőséget teremt a kibontakozó hazai védelmi iparnak, hogy a világ technológiai élvonalához csatlakozzon – áll a közleményben.

„Új szakaszába lépett a Rheinmetall vállalatcsoporttal folytatott együttműködésünk. Rendkívül büszkék vagyunk, hogy a világ legmodernebb, valóban forradalmi újításokkal rendelkező járművei fejlesztésének aktív részesei lehetünk.

A termék szellemi tulajdonának meghatározó elemei a Zalaegerszegen működő Rheinmetall Hungary Zrt. közös vállalatot illetik majd meg, továbbá várhatóan (a kutatás-fejlesztést követően) 2026-tól kezdődő sorozatgyártása szintén Magyarországon, Kaposváron valósul meg” – emelte ki a megállapodás kapcsán a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Maróth Gáspár, Armin Papperger és Palkovics László a Rheinmetall Lynx harcjármű előtt
Fotó: Kormánybiztosi titkárság

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke úgy fogalmazott: „Ez a kezdeményezés is bizonyítja Magyarország katonai és politikai döntéshozóinak elkötelezettségét, hogy hazájuk iparát a szárazföldi erők technológiáinak európai élvonalába emeljék. Ennek érdekében a magyar kormány szisztematikusan modernizálja a védelmi ipart, és befektet kulcsfontosságú technológiákba. Büszkeséggel tölt el, hogy újabb, jövőbe tekintő projektbe kezdhetünk magyar barátainkkal és partnereinkkel, amit hosszú távon más szövetségeseink fegyveres erői is hasznosíthatnak.”

Mint azt korábban a Magyar Nemzet megírta: Zalaegerszegen épül fel a Lynx KF41-es gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem. A mintegy 700 milliárd forintos program keretében felépülő üzem német-magyar vegyesvállalati beruházásban jön létre. A gazdasági, azon belül is hadiipari mérföldkőnek számító projekten belül mintegy 60 milliárd forintos beruházással épül meg a harcjárműveket gyártó üzem, és 20 hektáros területen tesztpályát is kialakítanak mellé. A termelés 2023-tól indul el, évi 45 darab járművet fog kibocsátani. A világ egyik legmodernebb hadiüzeme a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert foglalkoztat, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd. Az épülő tesztpálya és kutatóközpont miatt mesterséges intelligencia, digitalizáció és robotikai kutatások is csatlakoznak a beruházáshoz.

A mostani szerződéssel tovább bővül a zalaegerszegi üzem kutatás-fejlesztési kapacitása, míg Kaposváron újabb gyártókapacitás fog létrejönni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.