Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Müller Cecília: Úgy tűnik, hogy elértük a platót

Már több mint 200 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu-n. A tiszti főorvos kijelentette: szépen fokozatosan mindenki számára elérhető lesz majd az oltás.

Kreft-Horváth Márk - Ritó Szabolcs
2020. 12. 18. 12:49
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy elértük a platót – jelentette ki az országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília arról tájékoztatott: az elmúlt 24 órában 4428 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, így 295 977 személyt regisztráltak eddig az országban koronavírus-fertőzéssel.

A kórházban fekvők száma sajnos nem csökken – tette hozzá. A tiszti főorvos szerint ez azt jelenti, hogy a karácsonyi forgatag idején nagyon oda kell figyelnünk egymásra. Vásárlás közben zsúfolt helyeken a legveszélyesebb tartózkodni. Müller Cecília nem javasolta, hogy több háztartás összegyűljön az ünnepek alatt.

Az egészségügyi ellátórendszer adatait ismertetve közölte: 7335 fő van kórházban, ebből 564-en lélegeztetőgépen. A járvány továbbra is zajlik, a környezetünkben számos országban emelkednek a számok, nálunk viszonylag kiegyensúlyozott a helyzet. 187 beteg hunyt el tegnap, köztük egy 19 éves fiatalember is van, akinek súlyos bakteriális, gombás gyulladásos alapbetegségére rakódott rá a koronavírus. Müller Cecília megköszönte a magyaroknak, hogy több mint 200 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu-n.

A védőoltás a megelőzés elsődleges eszköze, az oltóanyaggal a testet felkészítjük az igazi kórokozó elleni küzdelemre – hangsúlyozta a tiszti főorvos. Kifejtette: hasonló anyag kerül az ampullákba, mint a vírus, ami beadás után kiváltja az immunválaszt. Aki védetté válik a beoltás után, annak szervezete felkészülten várja majd a „vadvírust”, mert működésbe lépnek a „memóriasejtek”, így hatékony immunválasz indul el a szervezetben – magyarázta.

Kijelölték az oltópontokat: elsőként a Dél-pesti Centrumkórházban fog megkezdődni az oltás – erősítette meg Orbán Viktor reggeli nyilatkozatát a tiszti főorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: a Pfizer vakcinagyártó cég minden szükséges információt rendelkezésre bocsátott. Az oltást kétszer kell beadni, így tehát 17,5 ezer embernek adják be, azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik önként jelentkeztek. A második dózist három hét elteltével adják be. Újabb fejezet kezdődik – mondta Müller, aki bízik benne, hogy a tudósok és a szakemberek szava jut el először és leghangosabban az emberekhez. A tiszti főorvos kijelentette: szépen, fokozatosan mindenki számára elérhető lesz majd az oltás.

Az elmúlt huszonnégy órában 238 rendőrségi intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegésével kapcsolatban – közölte Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője. November 11. óta eddig összesen 14 118 alkalommal intézkedtek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. 224 emberrel szemben nyilvános helyen és közterületen intézkedett a rendőrség, a tömegközlekedési eszközökön 6 esetben, bevásárlóközpontokban 8 esetben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt – mondta Gál Kristóf.

Az üzletek, vendéglátóhelyek és szabadidős helyszínek nyitvatartási szabályozásával kapcsolatban elmondta, hogy eddig összesen 620 intézkedés történt a szabályok megszegése miatt. A tulajdonosokkal szemben 165 alkalommal történt intézkedés. Az üzletek és az egyes létesítmények korlátozott nyitvatartásának megszegése miatt 455 esetben történt intézkedés.

A szóvivő kitért a kijárási tilalom megszegésével összefüggő szabályszegésekre is. Elmondta, hogy az elmúlt huszonnégy órában 286 személy szegte meg a kijárási tilalmat, 9 fővel szemben pedig a nyilvános helyen való csoportosulás miatt intézkedett a rendőrség. Eddig összesen 14 036 személlyel szemben intézkedtek.

A házi karanténokkal kapcsolatban Gál Kristóf elmondta, hogy az elmúlt huszonnégy órában összesen 17 920 hatósági ellenőrzés történt. Az elrendelt új házi karanténok száma 5795, ezzel együtt ma 45 705 főre vonatkozóan van hatályban lévő karantén. Az online ellenőrzésre szolgáló alkalmazást 4375 fő használja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.