Művészeti felhívás a szociális intézményben élőknek

Az összművészeti pályázat célja, hogy a pandémiás helyzet által leginkább sújtott szociális intézményekben megjelenítsék az összetartozást, az egymásrautaltságot. A pályázatokat január 15-től február 28-ig várják az erre kialakított honlapra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 29. 15:00
null
Budapest, 2019. szeptember 25. Dolgozók a megváltozott munkaképességûeket foglalkoztató Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén 2019. szeptember 25-én. A kormány 43,4 milliárd forintos keretösszegû pályázatot írt ki a megváltozott munkaképességû, köztük a fogyatékossággal élõ emberek foglalkoztatásának elõsegítésére a következõ évre - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelõs államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kreatív Karantén címmel hirdetett összművészeti pályázatot szociális intézményekben és gyermekvédelemben élőknek az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy az év hosszú és embert próbáló volt a szociális intézményekben, a gyermekvédelemben dolgozóknak és az ott élőknek egyaránt. Az intézményekben járva mégis azt tapasztalta, hogy minden kihívás ellenére megvan az a fajta összetartás, összekapaszkodás és bátorság, ami a mostani túléléshez szükséges. – Annak a megtestesülése, hogy együtt minden nehézséget le tudunk győzni, de csak együtt sikerülhet mindezen úrrá lenni – mondta. Kifejtette, ez a gondolat volt az ötletadója a Kreatív Karantén elnevezésű pályázatnak, amelynek célja, hogy

mindenki, aki ma Magyarországon szociális intézményben vagy a gyermekvédelem rendszerében él, az elmúlt időszak nehézségeit egy művészeti alkotásban kifejezhesse, megjelenítve az összetartozás üzenetét.

A szociális intézményekben és gyermekvédelemben élő mintegy 120 ezer ellátottnak írják ki a pályázatot, amelyről minden részlet megtalálható lesz a www.kreativkaranten.hu oldalon. A weboldal január 15-től él, a pályázatokat február 28-ig lehet benyújtani elektronikus formában – jelezte az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy több kategóriában várják a pályaműveket, hagyományos technikával készült alkotásokat, digitális technikával készült műveket, novellát és dalszöveget is.

A zsűri munkájában közéleti szereplők is részt vesznek, emellett szakmai zsűri is dönt az alkotásokról. Az alkotások díjazását a minisztérium támogatja, cégek is tettek felajánlásokat, valamint további együttműködő partnereket is várnak. Herczegh Anita, Áder János felesége, a pályázat fővédnöke az elmúlt hónapok nehézségeiről szólva elmondta:

– Félelemben és bezártságban éltünk, ami frusztráltságot váltott ki belőlünk, nem találtuk a helyünket, elvesztettük a megszokott életmódunkat, szociális kapcsolatainkat

– mondta, hozzátéve: ez különösen igaz a szociális intézményekben és a gyermekvédelemben élőkre, hiszen nekik ezek a kapcsolatok még fontosabbak.

Hangsúlyozta, hogy a művészetek, a zene, a tánc, a képzőművészet minden formája gyógyító hatással van a lélekre, testre, szellemre. Megelőző hatása és terápiás ereje is van, különösen akkor, ha összefogással párosul. Ezért fontos, hogy ezeket a művészeti eszközöket felhasználva a lakók feldolgozhassák a félelmet és frusztráltságot, amit ezekben a hónapokban átéltek. A pályázat sokaknak segíteni fog túllendülni ezen a hosszúra nyúlt és nehéz időszakon.

Olyan munkákat várnak a #csakegyütt jeligére, amelyek a művészet eszközeivel mutatják be, hogy miképpen látják ezt az időszakot mindazok, akik a családjukat és szeretteiket nélkülözve néznek szembe a járvány miatti bezártsággal. Az alkotások témája lehet a „csak együtt sikerülhet” gondolat képi vagy irodalmi bemutatása. A pandémia szimbólumává vált arcmaszk egyszerre véd és tart távol – ennek megjelenítése képi vagy irodalmi eszközzel. Továbbá a hogyan lehet maszkban érzelmeket kifejezni kérdésre adott képi vagy irodalmi válasz. A pályázaton indulhatnak a gyermekotthonokban, javítóintézetekben, a nevelőszülőknél élők, a pszichiátriai és szenvedélybeteg-intézményben élők, az idősotthonok, a családok átmeneti otthonának, a gyermekek átmeneti otthonának lakói és a hajléktalanok bentlakásos intézményében élők is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.