Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Több résztvevő, kevesebb pozitív minta a célzott tesztelés második hetén

A vizsgálatok második szakaszában azok a kormányhivatali dolgozók vesznek részt, akik ügyfelekkel találkoznak.

Veres László István - Végh Attila
2020. 12. 07. 13:33
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. március 7. Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a célzott, csoportos tesztelés második szakasza, ebben főként azok a kormányhivatali és járási hivatali dolgozók vesznek részt, akik közvetlenül ügyfelekkel találkoznak, de valamennyi, közigazgatásban tevékenykedő munkatárs számára biztosítják a lehetőséget – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. – Ez a tesztelés is önkéntes és ingyenes – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a Kormányablakokban továbbra is csak időpont egyeztetést követően lehet menni, és a dolgozókat plexifallal védik. Ezúton is kérte, hogy minél többen vegyék igénybe az online ügyintézés lehetőségét.

Az államtitkár ismertette, hogy a már lezajlott kéthetes tesztelési akcióban a bölcsődei és közoktatási dolgozók vizsgálatát 1077 mintavételi csapat végezte. A második héten elvégzett vizsgálatok során, a bölcsődék esetében 8873 fő tesztelését hajtották végre és 117 fertőzöttet (1,32%) szűrtek ki, az óvodai dolgozók körében 39 840 mintából 697 pozitív esetet találtak (1,75% ), az általános iskolákban 83 400 személy közül 1542-ről (1.91%) derült ki, hogy fertőzött, a szakképző intézményekben pedig 1,14 százalék volt a pozitív tesztek aránya. A szociális és egészségügyi intézményekben 20 735 fő vett részt a második heti tesztelésben, így összesen 186 143 vizsgálatot végeztek el, ami 4637-tel volt több, mint az első héten. György István tudatta, hogy míg az első héten 2,44 százalék volt a pozitív minták aránya, ez a második héten 1,98 százalékra csökkent. Hozzátette: a szociális otthonokban és az egészségügyi intézményekben még egy héten keresztül biztosítják a teszteket. A területi közigazgatásért felelős államtitkár végül mindazoknak köszönetet mondott, aki részt vettek a tömeges tesztelés első két hetének feladataiban.

Müller Cecília azoknak is megköszönte a munkáját, akik szervezőként vettek részt a tesztelésekben. Hozzátette, heti gyakorisággal számolnak be ezek eredményéről, a gyorstesztek száma pedig hozzáadódott a PCR-tesztekhez, így már kétmillió fölé emelkedett a járvány kezdete óta elvégzett mintavételek száma. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy az elmúlt 24 órában 3870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel a beazonosított fertőzöttek száma vasárnap meghaladta negyedmilliót. Elhunyt 116 beteg, így a járvány áldozatainak száma 5984-re emelkedett. Az elhunytak közt volt egy 20 éves krónikus beteg is, a legidősebb pedig 98 éves volt. – Jelenleg 7932 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 674-en szorulnak lélegeztetésre, ez jelentősen megterheli az egészségügyi ellátórendszert – mondta a szakember, aki ezért azt kérte, hogy aki bármilyen, a koronavírusra jellemző tünetet észlel magán, az maradjon otthon, és telefonon értesítse a háziorvosát, vagy súlyos tünetek, például légszomj esetén hívjon mentőt. – A gyógyultak száma is szépen növekszik, már 74 283 fő lábalt ki a betegségből – tudatta a tiszti főorvos. Jelezte, hogy az operatív törzs folyamatosan elemzi az adatokat, hétfő reggel is tárgyalták a járványhelyzetet, és javaslatokat fogalmaztak meg a karácsonyi időszakkal kapcsolatban. A döntésről a miniszterelnök ma fogja tájékoztatni a közvéleményt. Müller Cecília megismételte, hogy a kormány mindenfelé keresi a majdani befutó vakcinát, a Vakcinainfó.gov.hu weboldalon pedig előzetesen lehet jelentkezni a védőoltásra. Hozzáfűzte, hogy itt sok hasznos tudnivaló is olvasható lesz a vakcinákkal kapcsolatban. Elmondta azt is, hogy a nyugdíjasoknak már elküldte a levelet, amelyben szintén az oltásra lehet jelentkezni, ez várhatóan a héten mindenhová megérkezik. Hangsúlyozta, hogy első lépésben a védekezésben részt vevők, majd a krónikus betegek kaphatják meg a védőoltást.

Kiss Róbert alezredes, a Készenléti Rendőrség ügyeleti és védelmi szolgálatának vezetője elmondta, hogy december első hétvégéjén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 886 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. Az operatív törzs ügyeleti központ vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy 768 polgár szegte meg a tízezer lakosnál nagyobb lélekszámú településekre elrendelt közterületi maszkviselési kötelezettséget, ez 31, 2 százalékos az emelkedést jelent az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A tömegközlekedési járműveken illetve azok megállóiban a fertőzésveszélyt megakadályozó egyéni egészségügyi védőfelszerelések hiánya miatt 41 utazóval szemben kellett intézkednie a járőröknek, a korlátozások elrendelése óta 11 ezer ilyen intézkedés regisztrált a rendőrség a napi intézkedési statisztikai jegyzőkönyvébe.

A kereskedelmi és vendéglátóipari üzletek korlátozott nyitva tartásával kapcsolatos szabályszegés miatt eddig 558 esetben jártak el. A kijárási korlátozások megszegését 1365 esetben tapasztalták a járőrök, a kutyasétáltatás szabályait négy polgár nem tartotta be, a gyülekezési tilalom alá eső jogsértés miatt most nem kezdeményeztek szabálysértési eljárást a hatóságok.

Hatósági házi karanténban jelenleg 47 124 személy van. A tranzitforgalommal kapcsolatos jogsértések miatt a hétvégén 197 rendőri intézkedés történt, eddig összesen 7049 külföldi állampolgárt vont eljárás alá a rendőrség, 90 százalékban helyszíni bírságot alkalmaztak. A járvánnyal kapcsolatosan tavasz óta 492 esetben indult büntető eljárás, és 98 gyanúsítottat hallgattak ki.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ha valaki forgalmi okból, például baleseti lezárás miatt nem ér haza 20 óráig, és ezt igazolni tudja, akkor ezt az élethelyzetet a rendőrség elfogadja. Ugyancsak elnéző a rendőrség, ha valakinek lerobbant az autója.

– A kéményseprők ellenőrző munkája nagyon fontos, ezért őt be kell engedni a lakásba, de mind a kéményseprőknek, mind aki fogadja őket maszkot kell viselniük, és be kell tartani a védőtávolságot. A távozása után pedig szellőztessünk – közölte Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szólt arról is, hogy még ezen a héten megérkezik Magyarországra az egyik kínai vakcina dokumentációja. Hozzátette, ami elérhető vakcina lesz a világban, annak a gyártójával tárgyal az ország. Hozzáfűzte: minden bizonnyal egyszerre több vakcina is lesz hazánkban a jövő év első negyedévében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.