A fejlesztések éve volt 2020 a kormányablakokban

Az elektronikus ügyintézések fejlesztésének köszönhetően csökkent a személyes találkozások száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 10. 19:09
null
Kilenc újabb kormányablakbuszt adtak át 220-ban a mobilügyintézés fejlesztésének érdekében Forrás: kormanyhivatal.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt kormányablakot felújítottak vagy bővítettek a tavalyi évben, valamint átadtak tíz kormányablakbuszt is. Idén kilenc új kormányablak készül el, valamint várhatóan négy újabb kormányablakbusz áll majd forgalomba – olvasható a miniszterelnökség közleményében. Mára minden megyében és a fővárosban is elérhetővé váltak a mobilizált ügyfélszolgálatok, valamint a KONTAKT videóalapú jelnyelvi tolmácsszolgáltatlás lehetővé teszi a siket és nagyothalló ügyfelek számára a teljesen akadálymentes ügyintézést.

Kilenc újabb kormányablakbuszt adtak át 220-ban a mobil ügyintézés fejlesztésének érdekében Fotó: Kormányhivatal.hu

Az elektronikus úton elintézhető ügyek száma is folyamatosan bővül, amelynek köszönhetően a járványhelyzet során jelentősen csökkent az ügyféltalálkozások száma.

A hatósági erkölcsi bizonyítvány, a gépjárműátírás, lakcímbejelentés és az elvesztett okmányok pótlása is elektronikusan intézhető. Egyszerűsödik továbbá a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj iránti kérelem, valamint az egyéni vállalkozók és a gazdasági társaságok adminisztrációs terhei is csökkennek. Január 1-jétől 449 kormányhivatali ügykörben nyújtható be elektronikus űrlapon a kérelem.

A veszélyhelyzet ideje alatt a 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő hatvan napig érvényesek maradnak. Ugyanez a határidő vonatkozik azokra az igazolványokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, 2020. március 11. és július 3. között jártak le, de automatikusan meghosszabbodott az érvényességük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.