A „függetlenobjektív” sajtó és a radikális szélsőbaloldal

Madarat tolláról...

Belák Tamás
2021. 01. 05. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A függetlenobjektív ellenzéki sajtóorgánumok előszeretettel hangoztatják magukról, hogy ők bizony immunisak mindenféle politikai és ideológiai befolyásra. Közülük is talán a 444 a legbüszkébb értékrendjének függetlenségére.

Ha netán kísértésbe esnénk, hogy ezt el is higgyük, akkor némi magyarázatra szorul, mégis miért tekintik releváns hivatkozási pontnak korunk legradikálisabb szlovén baloldali gondolkodóját, Slavoj Žižeket.

Slavoj Žižek Alain Badiou mellett a legnagyobb hatású kortárs radikális baloldali filozófus, aki a neomarxizmus újraértelmezőjeként, polgárpukkasztó modorosságával szerzett hírnevet a posztmodern liberális értelmiség köreiben. Számára – ahogy arra Roger Scruton rávilágított zseniális Futóbolondok, csalók, agitátorok című művében – a terror és erőszak kifejezések egyáltalán nem pejoratív értelmű fogalmak, hanem a szükségszerűen bekövetkező forradalom („forradalmi terror”), a „proletariátus diktatúrájának” eszközei.

Szerinte a kommunizmus (elsősorban Sztálin) pusztítása azért elfogadhatóbb a nácik tevékenységénél, mert előbbi nemes célra, a mindent elsöprő és totális egyenlőségre törekvés érdekében történt.

Mindezek után csöppet sem meglepő, hogy a neokommunista Žižek erősen kritizálta Demeter Szilárdot, aki Origón megjelent cikkében analógiát húzott Soros György és Hitler, valamint a liberálisok és a nácik destruktív tevékenysége között. A függetlenobjektív 444 pedig úgy gondolta, mi sem igazolná jobban Demeter kijelentéseinek antiszemitizmusát, mint hogy Žižek azt írta róluk:

„Soros és Hitler összehasonlítása mélyen antiszemita, Sorost egy szintre helyezi Hitlerrel, azt állítva, hogy a Soros által támogatott multikulturális, nyitott társadalom nemhogy olyan veszélyes, mint a holokauszt és az azt fenntartó árja rasszizmus (»liber-árja«), hanem még ennél is nagyobb veszélyt jelent az »európai életmódra«.”

Itt is a szokásos automatikus mechanizmus lépett életbe: ha kritizálni mered a nyílt társadalom eszméjének bármely aspektusát, antiszemita vagy. Demeter megtette, ráadásul egyenesen a Nagyfőnökbe kötött bele, amiért persze meg is kapta a magáét a globalista szélrózsa minden irányából, annak rendje és módja szerint (egyébként nem elékszem, hogy bármilyen támadás érte volna Guy Verhofstadtot liberális körökből, amikor Orbán Viktort hasonlította a diktátorhoz).

Természetesen az sosem volt kérdés, hogy politikai és ideológiai szempontból a 444 körülbelül annyira független a neoliberális baloldali eszméktől, mint az Amnesty International Sorostól. Sajnos azonban még mindig képesek tovább süllyedni, amikor azok után is elhiszik magukról az ideológiai pártatlanságot, hogy

a ma élő legszélsőségesebb baloldali nézeteket valló filozófus szavaira hivatkoznak,

ezzel kívánva legitimálni aktuális áldozatuk lejáratását.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.