időjárás 2°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A hideggel együtt a tűzifás csalók is megjelenhetnek

Végh Attila
2021.01.14. 16:15
A hideggel együtt a tűzifás csalók is megjelenhetnek

A rendőrség szerint a téli szezonban árengedménnyel kínált tűzifa vagy illegálisan lett beszerezve, vagy eleve átverésre készül az árus.

Közleményt adott ki a fagyos időjárás idejére a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a tűzifás csalások, átverések megelőzésére. Az idei első eset elkövetői ellen két napja már eljárást indított a Sarkadi Rendőrkapitányság. Egy kétegyházi házaspár a közösségi oldalán fát hirdetett, a megrendelt és előre kifizetett áruhoz képest a csalók azonban jóval kevesebb tüzelőt pakoltak le egy idős megrendelőnél. Szerencsére a vevő rendőrt hívott, a nyomozók most vizsgálják, hány megrendelője lehetett a csalóknak.

A rendőrség szerint leginkább az Alföldön, a csongrádi, nagy- és kiskunsági, viharsarki, bihari kis településeken lehet számítani a tűzifás csalók felbukkanására az elkövetkező napokban.

A bűnözők direkt olyan vidéken próbálkoznak, ahol nincsenek nagy erdők, arra hivatkozva, azért olcsóbb az átlagos árnál az általuk kínált fa, mert hegyvidékről, magánerdőkből származik. Ez még igaz is lehet, de leginkább úgy, hogy sokszor már az eladásra kínált fát is jogsértő módon, engedély nélküli kivágással, más tulajdonában levő erdőből lopták, vagy vásárolták fel a tolvajoktól.

Fotó: Police.hu

Molnár Gábor biztonságtechnikai és vagyonvédelmi igazságügyi szakértő szerint a csalók arra számítanak, hogy a fűtési szezon közepén a nagyobb fagyok beálltával jobban fogy a tüzelőanyag, az emberek keresik a tüzelő-utánpótlást. Megtévesztő újság- és internetes hirdetéseikkel azt a látszatot keltik, hogy tisztességes kereskedők. A szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, még ha van is kereskedelmi engedélye a vállalkozónak, a házaló árusoktól való vásárláskor mindig nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá váljon a megrendelő.

A bűnözők nem rakják sorba a fát, így egy harmaddal kevesebb anyag ad ki egy köbmétert, kosaraik aljára ólmot tesznek, hogy nagyobb legyen a súly, mérlegeik sem pontosak.

Fotó: Police.hu

A hatóságok a bűnmegelőzés érdekében arra figyelmeztetik a tűzifavásárlókat, hogy lehetőség szerint csak ismert, telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégektől, vállalkozásoktól vásároljanak tüzelőt, a kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatok jogsértésre utalhatnak. Az egyedül élők a megrendeléskor egyeztessék a kiszállítás időpontját, a lerakodáshoz kérjenek segítséget, csak a jelenlétükben lemért, ellenőrzött mennyiséget fizessék ki, soha nem adjanak előleget, ne fizessenek előre! A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házba, a tűzifás csalók egyéb átverési, trükkös lopási módszerekben is jártasak!

A rendőrség szerint nemcsak házalók, hanem internetes csalók felbukkanása is várható a tűzifafronton. Az ilyen jogsértéseknél nincs szükség sem teherautóra, sem szállító munkásokra, de még csak tűzifára sem. A kedvezőnek tűnő ajánlatot internetes aukciós oldalakon és a közösségi médiában jelenítik meg. A meghirdetett adásvétel lényege, hogy a vásárlónak a teljes vételárat előre kell elutalnia a megadott bankszámlaszámra. Ezután már semmi sem történik, se szállítás, se pénzvisszafizetés, legfeljebb egy néhány napos hitegetésben lesz része a sértettnek, majd a csalásra létrehozott profilt a bűnözők törlik, a telefont megsemmisítik.

Füstfigyelők

Az alföldi tanyavilágban fagypont alatt még sűrűbben járőröznek a rendőrök, bevonva az ellenőrzésbe a természetőröket, mezőőröket, polgárőröket, tanyagondnokokat is. A rendőrség az alföldi megyékre érvényes közel húszéves tanyavédelmi program keretében pontosan feltérképezte, melyik tanya lakott, naprakész adatokkal rendelkeznek az ott élő polgárokról. Messziről látszik, ha egy tanyaépület kéménye nem füstöl, ez arra utal, baj érhette a lakóját, elfogyott a tüzelője. A rendőrség ilyenkor azonnal intézkedik a tűzifa utánpótlásáról, ha kell, a körzeti megbízottak maguk szerzik azt be, szállítják házhoz, aprítják fel a tüzelőt.

Fotó: Police.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.