Biztonságos körülmények között készül a kínai vakcina

A Sinopharm koronavírus elleni védőoltásának gyártási folyamatait ellenőrizték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői Pekingben.

Munkatársunktól
Forrás: mti2021. 01. 16. 15:42
Booth displaying coronavirus vaccine candidate from CNBG in Beijing
A Sinopharm vakcina hatékonysága sem marad el a versenytársakétól. Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának gyártási folyamatát ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői – mondta el szombaton az MTI-nek Lukács Ferenc, az OGYÉI hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője. A magyar szakemberek azért látogattak Pekingbe, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice – Jó gyártási gyakorlat) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében.

– A tavaly májusban átadott gyárban az OGYÉI szakértői végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a teljes dokumentációt is

– számolt be a főosztályvezető, méltatva a CNBG részéről irántuk tanúsított, nyitott hozzáállást. – Amit akartunk, meg tudtuk nézni – húzta alá. A vakcina szállításával kapcsolatban feltett kérdésre a szakértő úgy válaszolt: a kettő és nyolc fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérsékletkontrollal megoldható, a biztonságos szállítás így könnyen garantálható. Lukács Ferenc hangsúlyozta:

a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön elmondta: a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első szállítmány – amely akár egymillió adag is lehet – időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, amely alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az ázsiai országban.

Az engedélyt azt követően adták meg a kínai egészségügyi hatóságok, hogy a gyártó közölte: a klinikai tesztek harmadik fázisából származó eredmények időközi elemzése alapján a szer 79,34 százalékos hatékonysággal nyújt védelmet a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.