Itt vannak a részletek az idősek jövő héten induló oltásáról

Ezen a héten lezárul az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, munkatársainak kampányszerű oltása, a folyamat a legidősebbek immunizációjával folytatódik.

Veres László István
2021. 01. 29. 17:36
null
A magyar készítmény a koronavírus-fertőzés enyhe és középsúlyos tünetei esetén lesz alkalmazható, azonban mindössze tizenkét óra alatt kialakítja a szervezet védettségét MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új szakasz kezdődik a jövő héten a hazai oltási folyamatban – mondta szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt közölte, hogy

a jövő héten megkezdődik a regisztrációs alapú oltás. – Tehát aki szeretné az oltást, az regisztráljon – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: eddig ezt nagyjából kétmillióan már megtették.

– Eddig kétszázezer embernek elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, 175 ezren már megkapták a vakcinát, a hét végéig pedig a teljes mennyiséget felhasználják – közölte György István az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A területi közigazgatásért felelős államtitkár jelezte, hogy ezen a héten lezárul az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, munkatársainak kampányszerű oltása.

A jövő héten viszont megkezdődik a regisztrált legidősebbek oltása, ennek fontosabb réstlete így foglalhatók össze:

  • A folamatban számítanak a háziorvosok közreműködésére.
  • A háziorvosok a feladattal kapcsolatban kapnak egy információs levelet, amely a praxisukba tartozó idős emberek listáját is tartalmazza, az életkoruk és a regisztrációjuk időpontjának sorrendjében. Ez alapján – a regisztráció során megadott elérhetőségeken – meg kell keresniük a legidősebbeket időpontegyeztetés céljából.
  • 1800 háziorvosi praxis fog kapni egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, amely tíz adag oltóanyagot tartalmaz. A háziorvosoknak a lista sorrendje alapján, de az olthatóság figyelembevételével ki kell választaniuk tíz páciensüket, akik felvehetik a szérumot, amit vagy a háziorvosi rendelőben, vagy saját otthonukban kaphatnak meg.
  • 5004 praxisnak az lesz a feladata, hogy – ugyancsak a lista sorrendje szerint – találjanak hat olyan személyt, akiket az egyeztetést követően a betegszállítók a megyei oltópontra szállítani, ahol megkapják a Pfizer-vakcinát.
  • Így összesen több mint harmincezer idős ember oltása fog megtörténni a jövő hét végéig.

    Az államtitkár hozzátette: az ehhez szükséges oltóanyagokat a most vasárnap érkező Moderna-, valamint a jövő hét elején érkező Pfizer-vakcinaszállítmányok biztosítják. – Tudjuk, hogy az egy nagyon nagy feladat, ezért azt kérjük a háziorvosoktól, hogy vegyenek benne részt, és áldozatos munkájukkal segítsék az oltási folyamatot – mondta György István, hozzáfűzve: ehhez a doktorok minden segítséget megkapnak.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.