Kásler Miklós: Kína és Oroszország nem veszélyeztetné a lakosságát

Európában először, a Dél-pesti Centrumkórházban beadták az első adag bamlanivimab gyógyszert egy koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozónak.

Munkatársunktól
2021. 01. 29. 18:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel életbevágóan fontos, hogy honfitársaink átoltottságát minél rövidebb idő alatt és minél nagyobb számban el tudjuk végezni, Magyarország az egész világon tájékozódik, így Oroszországban és Kínában is. Botorság arra gondolni, hogy az oroszok vagy a kínaiak a saját polgáraik tízmillióit károsítanák meg – mondta Kásler Miklós az Életközelben című videósorozat legújabb adásában. Az emberi erőforrások minisztere a háziorvosok és fogorvosok béremelésével kapcsolatban kifejtette: azért fontos, hogy praxisközösségekbe szerveződjenek, mert így lényegesebben hatékonyabban tudnak dolgozni.

– Már a járvány kezdetén összeállítottuk azt az eljárásrendet, amivel a fertőzötteket diagnosztizálni és kezelni lehetett. A legtöbb országot megelőztük a szteroidok, a heparin, a favipiravir és más gyógyszerek alkalmazásával, jelen pillanatban az ivermectin és az amerikai bamlanivimab klinikai felhasználása kezdődött el – emelte ki.

Kásler Miklós hozzátette: a Lilly gyógyszergyár antitest-terápiás szerének az amerikai törzskönyvezése után az operatív törzs megrendelte a gyógyszert, amiből március közepéig 6200 adag érkezik. Tudatta: a bamlanivimabot olyan betegeknek érdemes adni, akiknek enyhe vagy középsúlyos tüneteik vannak, de a kísérő betegségük miatt veszélyeztetettek. Az alkalmazás során akár el lehet kerülni a kórházba kerülést, illetve 75 százalékban enyhe lesz a kórlefolyás, és minden valószínűség szerint a vírus mutánsaival szembeni gyógykezelésre is alkalmas.

A miniszter Facebook-oldalán beszámolt róla, hogy az első szállítmány hazánkba érkezésétől számított 24 órán belül,

Európában először, a Dél-pesti Centrumkórházban beadták az első adag bamlanivimab gyógyszert.

Amint írta: az érintett koronavírus-fertőzött egy egészségügyi dolgozó, és enyhe, középsúlyos tüneteket produkált. – A gyógyszerre jól reagált, a kollégák pedig továbbra is figyelemmel kísérik állapotát – tette hozzá Kásler Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.