Magas fokú biztonságot jelent a jelenlegi nyugdíjrendszer

A nyugdíjasok lehetnek a jövő évi büdzsé nyertesei – írták gazdasági lapok már tavaly májusban. A kormány azóta maradéktalanul végrehajtja a beígért emeléseket. Év elején három százalékkal emelték az ellátást, ezzel továbbra is megőrizve a nyugdíjak vásárlóértékét. Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj első részlete, év végén pedig már nyugdíjprémiummal is számol a költségvetés. Ábrahám Katalin, az Idősek Tanácsának tagja szerint biztonságot ad a nyugdíjrendszer.

2021. 01. 07. 8:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugdíjasoknak nincs okuk panaszkodni, biztosítva van a megélhetésünk – mondta el lapunk megkeresésére Ábrahám Katalin, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület egyik budapesti kerületi elnöke. A miniszterelnök tanácsadó testületeként működő, 12 tagú Idősek Tanácsába is meghívott Ábrahám Katalin elmondta: nagyon pozitívan fogadták a nyugdíjasok, hogy nem feledkezett el róluk a kormányzat. – Ebben a nehéz helyzetben, amiben az ország van, ez különösen jól esik nekünk. Egyébként épp ma kaptam meg a háromszázalékos emelésről az értesítőt – tette hozzá.

– A kormány 2010 óta sikeresen megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét – ezt Novák Katalin családokért felelős miniszter mondta egy év eleji videójában. Hozzátéve:

a polgári kormányzás egyik alapelve, hogy a nyugdíjasok életszínvonalát meg kell őrizni.

Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy év elején a tervezett infláció mértékével megemelik a nyugdíjakat, ez az emelés volt idén háromszázalékos, ami évi 36 ezer forintnyi többletet jelent egy átlagnyugdíj esetén. – Ha az infláció végül kisebb lesz a vártnál, a nyugdíjasoknak nem kell visszafizetniük semmit – fejtette ki a nyugdíjrendszernek ezen részével kapcsolatban Novák Katalin. Többek között emiatt is emelkedett több mint tíz százalékkal a nyugdíjak vásárlóértéke az elmúlt tíz évben. A 13. havi nyugdíj visszaépítésével tovább növekedhet a nyugdíjak reálértéke. Egy összesítés szerint ugyanis a most érkező egyheti összeg havi szintre leosztva további három százalék körüli növekedést jelent, így már februárban hat százalék emelésnél fognak tartani a nyugdíjasok.

– A 13. havi nyugdíj egyheti összegének kiutalása 77-78 milliárd forintot jelent a költségvetésnek – ezt a pénzügyminiszter helyettese mondta el korábban a Magyar Nemzetnek. Tállai András lapunknak arról is beszámolt, hogy nyugdíjprémiumra 53 milliárd forintot tett félre 2021-re a kormányzat.

A prémium szerepét Ábrahám Katalin is kiemelte. Szerinte a sokak által most is emlegetett svájci indexálás kizárólag a gazdasági teljesítménytől tenné függővé a nyugdíjemelés mértékét.

A magyar kormány által követett stratégia viszont elsősorban a fogyasztási költségeket tartja szem előtt, azzal, hogy az inflációhoz méri az emelést.

Ezen felül pedig megmaradt a prémiumrendszer is, amelyet a Bajnai-kormány a 13. havi nyugdíj elvételekor emelt be a rendszerbe, azonban ténylegesen csak a polgári kormányzás idején fizettek eddig nyugdíjprémiumot az érintetteknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.