Mazsihiszes képviselő-testületi tagokra csaphat le Heisler András

Kérdéses, hogy milyen retorziók érhetik majd a Zsimához csatlakozó képviselő-testületi tagokat – írja a Mandiner.

Forrás: mandiner.hu2021. 01. 14. 18:17
HEISLER Andrs
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban a Neokohn cikke alapján a Mandiner beszámolt róla, Heisler András Mazsihisz-elnök levélben kérte meg a Mazsihisz küldötteit: jelezzék, ha más „vallási közösség” tagjai. A levél „nyilatkozat kérés” tárgyában íródott, és „az alapszabályunkban foglaltak miatt” kérte a lehetséges párhuzamos tagság jelzését.

Az „egyesületeket” is említő levél valószínűleg a frissen alapult neológ vallási egyesületre, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesületre, a Zsimára gondolhatott.

Heisler akkori levelében kapcsolatban a Zsima is tiltakozott, az egyesület az „ötvenes évek” hangulatához hasonlította annak tartalmát, utalva rá, hogy a Mazsihisz alapszabálya sem az egyesületekben való tagságot, pusztán a más egyházban való tagságot tiltja.

A Neokohn birtokába került újabb, január 12-i e-mailben Heisler azt írja:

„Tájékoztatlak, hogy a Mazsihisz 111 képviselő-testületi tagja közül 91 megküldte nyilatkozatát arról, hogy más egyháznak nem tagja. Tőled eddig nem kaptunk választ, ha küldtél, akkor válaszod elkeveredett – amiért elnézésedet kérem. Tisztelettel kérlek, legkésőbb holnap délig szíveskedjél nyilatkozatodat megtenni. Amennyiben nem érkezik válasz tőled, az kérdésessé teszi az Alapszabályunk 20 §-ában szereplő feltétel teljesülését.

Mint bizonyára tudod, a Mazsihisz Alapszabályának 20. §-a szerint “Hitközségi tag csak egy taghitközségnek lehet tagja, továbbá a taghitközségen kívül más egyháznak tagja nem lehet.

Fontos, hogy nyilatkozatod birtokában legyünk, mert nélküle nem tudjuk igazolni az Alapszabályunk hivatkozott pontja szerinti feltétel teljesülését, így a 20.§ szerint »A rendelkezés megszegése esetén annak feloldásáig az adott hitközségi tag tagsági joga és az abból fakadó szavazati és választhatósági joga szünetel«.

Együttműködésedet megköszönve

Üdvözlettel

Heisler András

elnök”

Heisler tehát húsz közgyűlési tagtól nem kapott választ, a pótlás határideje pedig már lejárt. Kérdéses, hogy milyen retorziók érhetik majd a Zsimához csatlakozó képviselő-testületi tagokat.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Zsima a tagjait még decemberben kirúgással fenyegette meg a Mazsihisz elnöke.

A neokohn akkori cikke szerint egy online közgyűlés során egy, a neológ Rabbitestületből delegált, vidéken szolgálatot teljesítő rabbi érintettként azt kérdezte Heislertől, hogy ha nem lép ki a Zsimából, akkor vajon kirúgják-e a Mazsihisztől. Az elnök igennel válaszolt.

Mint egy internetes portál nemrég értesüléseire hivatkozva közölte, Verő Tamás neológ rabbi, a Frankel Leó úti zsinagóga rabbija is kilépett a Mazsihisz és a BZSH Rabbitestületéből.

Verő rabbi a neokohnnak telefonon megerősítette a hírt, ám döntését nem óhajtotta kommentálni. A lap információi szerint az ügy hátterében a Mazsihisz vallási és világi vezetése közti konfliktusok állnak, melyek az utóbbi időben olyannyira kiéleződtek, hogy már a Mazsihisz-közeli Szombat folyóirat sem hallgathatott tovább róluk.

Neokohn

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.