időjárás 3°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Oroszokhoz köthető szervezet pénzén ment Afrikába a jobbikos politikus

Magyar Nemzet
Forrás: HVG
2021.01.12. 11:08

Egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor Közép-Afrikába választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, valamint a pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is – értesült a HVG. A Jobbik azonnali hatállyal felfüggesztette Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát, és felszólítja őt önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására.

– Irány Afrika! – így kommentálta tavaly december 26-án az Instagram-oldalán Samu Tamás Gergő azt a fényképet, amin egy repülőgép bőrfotelében ülve látható. Samu a Jobbik egykori országgyűlési képviselője, aki tavaly novemberben lépett ki a pártból, jelenleg a szarvasi önkormányzat képviselője és a Békés Megyei Közgyűlés tagja, mandátumát nem adta vissza. A HVG információi szerint

oroszokhoz köthető szervezet pénzén ment Afrikába megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, valamint a pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is.

A hírre reagált a Jobbik: azonnali hatállyal felfüggesztik Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát, és felszólítják őt önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására.

A választás, amit megfigyeltek, különösen fontos volt Oroszországnak: a Kreml az elmúlt években szinte a teljes titkosszolgálati arzenálját bevetette azért, hogy komoly befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban.

Az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon Mateusz Piskorskihoz tartozik. Ő az a lengyel politikus, akit azzal vádolnak, hogy oroszoknak és kínaiaknak kémkedett.

Amikor a HVG Szabó Balázst az afrikai úttal kapcsolatos orosz szálról kérdezte, azt mondta: naiv lenne, ha még csak nem is sejtené, hogy emögött állhat orosz pénz vagy befolyás.

Samu Instagram-bejegyzéséből kiderül, hogy a repülő a franciaországi Le Bourget repülőtérről indult két nappal szenteste után, a légi közlekedést monitorozó Flightradar segítségével pedig körülbelül Csádig lehetett követni az útvonalát. December 27-én Samu egy újabb képet posztolt, de ezúttal Afrika közepéből, a Közép-afrikai Köztársaságból.

Két nappal később a fővárosban, Banguiban már két egyenruhás, fegyveres férfival fotózkodott.

Samu másnap Csád fővárosa fölött járva tett közzé egy légi felvételt, ekkor a repülőgép már Franciaország felé tartott.

A repülőgép, amivel Samu Tamás és Szabó Balázs utaztak, a lajstromszáma alapján egy máltai cég, a privát jetek üzemeltetésével foglalkozó Harmony Jets tulajdonában áll. A Harmony Jets gépeit gyakran látni afrikai célállomásokon, a Flightradar archívuma szerint ugyanez a gép sűrűn megfordult az elmúlt időszakban a líbiai Bengáziban és Tripoliban is. A HVG azt írja: „Bár Samu az Instagramon közzétette ezt a néhány fotót az afrikai útjáról, és tudatta követőivel, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban éppen választásokat tartanak, a közösségi oldalán nem írt arról, mit keres ott.”

Valójában

Samu egy december 28-i Facebook-bejegyzésében leírja, hogy választási megfigyelőként volt jelen. Ami viszont érdekes lehet, hogy a posztja alatti egyik kommentjéből kiderül: nem először vesz részt ilyen típusú úton.

 

A Jobbik reakciója

– Szabó Balázs a pártját, a Jobbikot sem utazása előtt, sem azt követően nem tájékoztatta sem arról, hogy egy polgárháborús ország kétes tisztaságú választásán megfigyelőként vesz részt, sem pedig arról, hogy utazását ki szervezi, és kikkel vesz azon részt. Tekintettel arra, hogy a képviselő tevékenysége élesen szembemegy a Jobbik elvi nyilatkozatában lefektetett elvekkel, tette súlyos következményekkel jár: a képviselő párttagságát azonnali hatállyal felfüggesztettük, etikai eljárást kezdeményeztünk vele szemben, és felszólítottuk önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására – közölte a Jobbik sajtóosztálya. Hozzátették: a Jobbik elkötelezett az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia iránt. – Elfogadhatatlannak tartunk minden olyan kezdeményezést, amely az általunk vallott értékekre veszélyt jelent, ezért sem most, sem a jövőben nem fogjuk tolerálni azt, ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni – szögezte le a baloldalra áttolódott párt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.