Szijjártó: Egymillió ember oltására elegendő az orosz vakcina

Nemzeti érdek az elegendő vakcina beszerzése és a mielőbbi oltás, hiszen naponta 10-15 milliárd forint kiesést okoznak a nemzetgazdaságnak a korlátozó intézkedések, és sok ember hal bele a vírus okozta betegségbe – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A héten megállapodás született az orosz és a brit gyártóval.

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió2021. 01. 24. 8:21
null
A magyar készítmény a koronavírus-fertőzés enyhe és középsúlyos tünetei esetén lesz alkalmazható, azonban mindössze tizenkét óra alatt kialakítja a szervezet védettségét MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus elleni vakcina beszerzésének lehetőségeiről beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A legfontosabb hír, hogy a héten megállapodás született a brit és az orosz gyártóval a terjesztésről. A miniszter elmondta, ez azért lehetséges, mert a hazai szakmai hatóság engedélyezte.

– Tisztázni kell, hogy ma Magyarországon nem politikusok döntik el, milyen oltóanyagot lehet forgalomba hozni, hanem egy szakemberekből álló hatóság. Ez döntött úgy, hogy a brit és az orosz vakcina forgalomba hozható idehaza, ezért felgyorsultak a tárgyalások, és a hét második felében már megállapodás született

– fogalmazott Szijjártó.

Hozzátette, a világ legtöbb országában éppúgy nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag, ahogy Magyarországon sem, ezért folyik verseny a vakcináért. A kérdés az, hogy hol és mikor lesz belőle megfelelő mennyiség.

Hamarosan brit és orosz vakcinával is oltanak
Fotó: MTI/archív

A miniszter kifejtette, hogy a magyar nemzetgazdaságnak napi 10-15 milliárd forint kiesést okoznak a korlátozó intézkedések, és naponta száznál több honfitársunk hal bele a betegségbe. Ezért nemzetgazdasági érdek, hogy minél előbb mindenkit be tudjunk oltani, aki ezt igényli.

Az orosz vakcinából kétmillió adag érkezik három lépcsőben, ez egymillió ember oltásához elegendő.

A kínai oltóanyaggal kapcsolatban a miniszter közölte: Kínával megállapodástervezet született, de ezt csak akkor tudják aláírni, ha a gyógyszerhatóság engedélyezi a behozatalt. Kínában már több tízmillió embert beoltottak, a Perzsa-öböl országaiban is ezt kapták az emberek, közben folyik Magyarországon a bevizsgálás. A kínai technológia minőségéhez nem fér kétség, de kell a hatóság engedélye a behozatalhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.