időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Újpesti Fidesz: Szabó Balázs adja vissza a mandátumát!

Hertelendy Gábor
2021.01.12. 17:33
Újpesti Fidesz: Szabó Balázs adja vissza a mandátumát!

Nem először keveredett botrányba Szabó Balázs jobbikos újpesti önkormányzati képviselő: korábban garázdasággal, majd rasszista bűncselekményekkel is elítélték, most pedig egy oroszokhoz köthető szervezet által pénzelt magángéppel utazott Afrikába megfigyelés céljából. A Fidesz-frakció lemondásra szólította fel a politikust.

Mandátuma visszaadására szólítja fel Szabó Balázs önkormányzati képviselőt a Fidesz újpesti frakciója – közölte a párt elnöksége és frakciója közleményben. Kiemelték: a baloldali koalíció jobbikos képviselője már nem először keveredett botrányba. Garázdaság miatt egyszer már pénzbüntetésre ítélték, majd tavaly februárban a bíróság rasszista bűncselekmény miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – ez az ítélet még nem jogerős. A vád szerint

Szabó és társai korábban sörösüveggel dobáltak meg tunéziai turistákat, majd társaival együtt körbeállták és megverték őket, miközben „takarodjatok az országból” felkiáltással szidalmazták őket.

Rövidesen egy harmadik garázdasági ügyért is felelnie kell. „Szabó Balázsról már az önkormányzati választások előtt köztudott volt, hogy zavaros ügyei vannak. Mint közismert, úgy lehetett közös ellenzéki önkormányzati képviselő, hogy

mind Déri Tibor momentumos polgármester, mind Kanász-Nagy Máté alpolgármester, az LMP társelnöke, valamint a térség országgyűlési képviselője, a DK-s Varju László és Trippon Norbert alpolgármester, a DK budapesti elnöke is tudott arról, hogy Szabó Balázs korábban garázdaság miatt már volt büntetve, illetve büntetőügyei vannak folyamatban”

– írták.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy

Karácsony Gergely egy sajtótájékoztatón még meg is védte Szabót.

– Most, amikor egy újabb zavaros ügyére derült fény, hirtelen mindannyian megvilágosodtak, és Szabó Balázst kizárják önkormányzati frakciójukból – hangoztatták. Az újpesti Fidesz közleményében idézi Déri Tibort, a kerület momentumos polgármesterét: „Az újpesti önkormányzatban nem tűrjük meg azokat, akiket az orosz titkosszolgálat saját céljaira használ fel.”

„Nem voltak ennyire finnyásak az önkormányzati választás előtt, és azóta sem, például amikor egy női röplabda mérkőzésről kellett kivezetni rendbontás miatt.

Most meg hirtelen európai normákról beszélnek, és azt mondják, hogy: »Szabó Balázs ezzel méltatlanná vált bármilyen politikai pozícióra«” – mutattak rá a közleményben, hozzátéve: jobbikos politikus erre már a választások előtt is méltatlan volt.

„A Fidesz Újpesti elnöksége és önkormányzati frakciója felszólítja Déri Tibor polgármestert, hogy éljen a vészhelyzet adta jogaival, és frakciótársát azonnali hatállyal hívja vissza valamennyi, a képviselő-testület által megválasztott tisztségéből, tanácsnoki pozíciójából és bizottsági tagságaiból!” – írta az újpesti Fidesz-frakció.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy

Szabó Balázs a Jobbikból nemrég kilépett parlamenti képviselővel, Samu Tamás Gergővel együtt utazott karácsonykor egy Párizsból induló, oroszokhoz köthető szervezet által pénzelt magángéppel Közép-Afrikába választási megfigyelőnek.

A Jobbik kedden azonnali hatállyal felfüggesztette párttagságából a politikust.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.