A partra tolta a szél a Balaton vizét

Vége a csendes, tavaszias időnek a Balatonnál, a 90-100 kilométeres északnyugati szél vasárnap megbillentette és több helyütt is a partra tolta a tó vizét.

Magyar Nemzet
2021. 02. 08. 15:30
null
A meleg és a szélvihar egyszerre érkezett a Balaton térségébe Forrás: likeBalaton.hu/Krausz Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vége a csendes, tavaszias időnek a Balatonnál, a 90-100 kilométeres északnyugati szél vasárnap megbillentette és több helyütt is a partra tolta a tó vizét. Ez a természeti jelenség korántsem ritka a legnagyobb tavunknál, kiváltképp magas vízállás esetén. Habár a vízügy már csaknem két hete megnyitotta a Sió-zsilipet, hogy a 112 centiméter üzemi szintre csökkenjen a vízállás, hétfőn reggel Keszthelyen 144, Balatonmárián 141 centimétert rögzített a vízmérő automata.

– Szerdáig tovább növeli a tó víztömegét az eső, csütörtöktől viszont a Balatonnál élőknek is számolniuk kell a hidegbetöréssel és a kemény éjszakai fagyokkal.

Ugyanakkor 80-100 kilométeres széllel is, így előreláthatóan a tófelület hullámosra fog befagyni. Így még alkalmatlan lesz jégvitorlázásra, korcsolyázásra – jelezte lapunknak a siófoki viharjelző obszervatórium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.