Bekeményít a szerb rendőrség, mégsem csökken a határsértések száma

Nem csökken a déli határainkon a migrációs nyomás. Az év végére ismét meghaladhatják a százezres nagyságrendet az illegális bevándorláshoz kapcsolható rendőri intézkedések és büntetőeljárások.

Végh Attila
2021. 02. 22. 10:45
KR határrendészet
Elfogot migránsok az Ideiglenes Biztonsági Határzár kapuja előtt Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A déli határainkkal szomszédos Szerbia tíz napja változtatott a migrációval kapcsolatos rendőrségi taktikáján, de ez még nem látszik a határsértéssel kapcsolatos Magyarországi jogsértések statisztikai adatain. A szerb belügyminiszter, Aleksandar Vulin pár napja elhangzott bejelentése óta a szerb rendőrség sokkal határozottabban és erőteljesebben lép fel az illegális bevándorláshoz kapcsolható jogsértésekkel szemben. A szerb határőrök nagyobb erőket összpontosítottak az ország északi, macedón határára, lefékezve ezzel a migrációt, valamint több, nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező emberkereskedő, embercsempész bandát is felszámoltak. Vulin a belgrádi parlamentben elhangzott felszólalásában kijelentette, Szerbia nem válhat a migránsok parkolójává, ugyanakkor egyetért azzal a magyar állásponttal, hogy a migrációs válság csak akkor szűnhet meg, ha az Európai Unió közös álláspontra helyezkedik a témában.

2021. 7. hetének migrációs adatai
Fotó: Police.hu

A szerb rendőrök az illegális bevándorlók szerbiai befogadóközpontjait is nagyobb hatékonysággal fogják ellenőrizni. Ez ma még nem látszik, a február első hetében mért – az ideiglenes biztonsági határzár ötéves felállítása óta mért statisztikák szerint ez volt a második legforgalmasabb hét – 2386 jogsértéshez képest a február 21-én záródó héten is 2252 rendőri intézkedést kellett kezdeményezni határsértéssel és illegális migrációval kapcsolatos jogsértések miatt a Készenléti Rendőrség és a megyei főkapitányságok határrendészeinek. Az előző, február 14-ért zárt hét adatai csak azért voltak kedvezőbbek, mert a fagypont alatti hőmérséklet miatt az illegális bevándorlók nem vágtak neki a határnak. Az elmúlt napok tavaszias időjárási körülményei között viszont 1558 próbálkozót fordítottak vissza a rendőrök és a honvédek a déli határ műszaki zárától, 659 migránst pedig az ország belsejében fogtak el és kísértek vissza Szerbiába az ideiglenes biztonsági határzár kapuin át. Egyedül az embercsempészek számában érződik a szerb rendőrség új taktikája, a magyar hatóságok az elmúlt héten 35 esetben indítottak büntetőeljárást ilyen ügyben, ez a fele az átlagos, hasonló jogsértések miatt elrendelt nyomozások számának.

Elfogott migránsok az ideiglenes biztonsági határzár kapuja előtt
Fotó: Police.hu

A migrációs nyomás idén sem csökkent, 2021-ben már február 16-án meghaladta a tízezres számot az illegális migrációval kapcsolatos magyarországi jogsértések száma. Szerbiába folyamatos a migránsok beérkezése, ezt próbálják meg most visszaszorítani a szerb rendőrök az Észak-Macedóniával kapcsolatos határszakaszon. A magyar–szerb határról Szerbiába kiutasított, a határtól a dél-szerbiai táborokba szállított migránsok továbbra is folyamatosan visszatérnek a határhoz, hogy újabb jogsértéseket kíséreljenek meg, a szerb rendőrség itt is fokozni fogja az ellenőrzéseket. A bűnügy felderítés adatai szerint az illegális bevándorlók Horvátország felől is visszatérnek Szerbiába, a horvát rendőrség már korábban megerősítette a belső ellenőrzéseket, a határaikon nagyon nehéz átjutni, a migránsok nyolcvan százaléka nem is kockáztat.

Észt sofőr vezette az embercsempész autót
Fotó: Police.hu

Az embercsempész bandák továbbra is a német és osztrák menekült státusú szír és a volt szovjet utódállamok Európai Uniós tagsággal rendelkező országaiból toborozzák a sofőrjeiket. A múlt héten négy szír csempész mellett egy észt férfi ellen indult eljárás embercsempészet gyanúja miatt. A bátaszéki autópálya alosztály járőrei a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság jelzése alapján, a 63-as főút 17-es kilométerszelvényében február 17-én megállítottak egy észt rendszámú járművet. A gépkocsiban a sofőrön kívül még hat férfi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért az egyenruhások a sofőrt, valamint az utasokat elfogták és előállították. Az illegális migránsokat meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A jármű 47 éves vezetőjével szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak, a bíróság elrendelte a letartóztatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.