időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Budapest kedvezményeit is sarcnak állítja be Karácsony

Kárpáti András
2021.02.17. 06:05
Budapest kedvezményeit is sarcnak állítja be Karácsony

Homályos, ki nem fejtett számításokra hivatkozva hangoztatta ­Karácsony Gergely, hogy a fővárosnak közel négyszer annyi adót kell fizetnie, mint korábban.

Bár Karácsony Gergely maga hangoztatta, hogy nem akar számháborúba kezdeni, éppen ezt tette hétfői Facebook-bejegyzésében, amelyben konkrétumok említése nélkül állította, hogy a fővárosnak „közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie”, mint Tarlós István hivatali ideje alatt – emlékeztetett Bagdy Gábor egykori főpolgármester-helyettes. Szavai szerint

pusztán hangulatkeltésről van szó, mivel értelmezhetetlen a Karácsony által posztolt grafikon, amelyben állítólag a központi költségvetési kapcsolatokból származó működési források és elvonás egyenlegét ábrázolta.

A főpolgármester nem először veszti el a számháborút Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A baloldali főpolgármester részletei­ben nem ismertetett számítási műveletek révén jutott arra a következtetésre, hogy a főváros mára „nettó befizetőjévé vált az államnak”. Karácsony grafikonja szerint míg a 2018-as évre 17,6 milliárd volt a fővárosi önkormányzat egyenlege, addig ez az idei esztendőre 6,3 milliárdos mínuszba csúszott át. A Párbeszéd-elnök azonban semmilyen magyarázattal nem támasztotta alá állítását.

A Karácsony által leggyakrabban lamentált szolidaritási hozzájárulásról tudni kell: az nem kormányzati elvonás, hanem a gazdagabb önkormányzatok fizetnek a szegényebb településeknek.

Ez a súlyozási rendszer már eddig is létezett, s a hozzájárulás mértéke 2017 óta egy matematikai képlet alapján történik, amely minden arányosságot figyelembe vesz.

Bár Budapest kivételezett helyzetét 2019 óta fokozatosan megszüntetik, a múlt évre még 15 százalékos kedvezménye volt, tehát a főváros a rá kiszabott hozzájárulásnak csak a 85 százalékát fizette. Ezzel párhuzamosan hétmilliárd forinttal nőtt a főváros állami támogatása, ami több mint kétszer annyi annál a mintegy hárommilliárd forintnyi iparűzési adónál, amely a kis- és közepes vállalkozások zsebében maradhat a válsághelyzet miatt.

Közben a Lánchíd-felújítás tenderén nyertes cég vezetője meghazudtolta Karácsonyt, aki azt hangoztatta, hogy a rekonstrukció költsége nyolcmilliárd forinttal csökkent a Tarlós alatt kiírt pályázaton befutott legjobb ajánlathoz képest. Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója elismerte a Magyarépítők.hu-nak, hogy jelentősen drágább lett a beruházás, s a mintegy ötmilliárd forintos költségnövekedést egyebek mellett a Lánchíd folyamatosan romló műszaki állapotának, vagyis a főpolgármester késlekedésének tulajdonította.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.