Csúszik a nádaratás a Balatonnál

Sárgára érett a Balaton nyáron zöld koszorúja, de mivel várat magára a fagy, egyelőre nem foghatnak munkához a nádaratók. Nemcsak az időjárás miatt csúszik a nádvágás, hanem azért is, mert igen kevés a pályázó az amúgy látványos, de igencsak megterhelő téli munkára.

2021. 02. 07. 13:59
null
Négy-öt évente egyszer le kell vágni a növényt Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár meghívásos pályázatot írt ki a nádvágásra az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), de a vártnál idén is kevesebb pályázó jelentkezett a vízvédelmi célokat szolgáló szezonális munkára.

Pedig a töredezett, rossz minőségű, avas, penészes nád levágása nemcsak vízminőségvédelmi szempontból fontos, hanem azért is, hogy zavartalan lehessen az új vízinövény vegetációja

mutatott rá lapunknak a nádvágás szükségességére Siklós Gabriella, az OVF szóvivője. A nád aratására a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nevére szóló környezetvédelmi engedély alapjándecember 1. és február 15. között van lehetőség. A Balaton esetében ez a határidő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) hozzájárulása esetén február 28-ig meghosszabbítható. A legnagyobb hazai tavunknál ezerkétszáz hektárnyi nádas található, ebből az ott fészkelő és költő vízimadarak számára négyszáz hektár védett.

A múlt évben 23 hektárról sikerült learatni a nádat, és az OVF idén is hasonló nagyságrendű munkára írt ki pályázatot, ugyanakkor a környezetvédelmi szakemberek és a balatoni nádgazdálkodási terv kidolgozói úgy vélik:

évenként 200–300 hektár érett vízinövény levágása volna indokolt.

A Kis-Balatonnál két vállalkozó speciális kombájnja birkózik a tetőfedőnek valóval, ott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság engedélye alapján a több mint száz hektár, építőiparban hasznosítható, háztető, présház, pince befedésére alkalmas, érett, exportképes nád vár kivágásra. Mint megtudtuk, a nádkévéket szállító tehergépkocsiknak ebben a fagymentes időben többet kell fordulniuk, hogy a nagy rakományokkal ne okozzanak kárt a BfNP-hez tartozó, felázott talajú természetvédelmi területen. Ide tartozó értesülésünk, hogy január végén Zalalövőn átadták azt a 652 millió forint költségű szennyvíztisztító-beruházást, amely a Balaton vízgyűjtő területéhez tartozó 17 zalai község szennyvizének az elvezetésével az eddigieknél hatékonyabban képes kivonni a nitrogént és a foszfort a Balatonba ömlő Zala-folyóból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.