Házkutatás volt Szász János rendező házában

Személyes adattal élhettek vissza a feljelentés szerint, az ügyben egy alapítvány is érintett lehet.

2021. 02. 05. 17:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztály személyes adattal visszaélés vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást, ennek részeként házkutatást tartott Szász János rendezőnél. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A házkutatást reggel 6 órától folytatták le a rendező budakeszi házában, számítógépeket és más adathordozókat kerestek és foglaltak le.

Szász János rendező házából számítógépeket és adathordozókat foglaltak le a nyomozók
Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

Fülöp Tamás, Szász ügyvédje azt mondta a Telexnek: Szász „egyik művészeti tevékenységével kapcsolatban folyik nyomozás.”, és hogy „Jogi természetű konfliktusról van szó”. A jogász szerint a házkutatási határozatban egy rendkívül enyhe bűncselekményi tétel szerepel, amiről azt mondta: „ennél enyhébb büntetési tétellel rendelkező bűncselekmény nem is nagyon létezik”. A hírportál azt is írja, a rendőri intézkedést nagyon méltatlannak és eltúlzottnak gondolják (értsd: Szász János és ügyvédje), szerintük a feljelentés is megalapozatlan és jogi szempontból sem alátámasztott, de azt még nem tudják, hogy ki a feljelentő. Az a tényállás, ami a házkutatási határozatban megjelenik, az ügyvéd álláspontja szerint nem is bűncselekmény.

Szász János januárban azzal került be a hírekbe, hogy felmondott az átalakuló Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az évtizedek során folyamatosan állami anyagi és erkölcsi támogatásban részesült rendező a felmondásáról azt mondta a HVG-nek: – Vállalhatatlan és kibírhatatlan lett a helyzet. Huszonhárom éve tanítok. Nincs kedvem sötét kafkai folyosókon, a kezemben különféle kimutatásokkal olyanoknak beszámolni, akik csak levélben szólítanak meg. Az új vezetőség részéről számonkérés van, megfélemlítés, nulla tárgyalás. Mintha katonai junta szállta volna meg a művészeti egyetemet. Lehet ezen megsértődniük az »uraknak«, de talán el lehetne gondolkodni azon, hogy valamit nem úgy csinálnak, ahogy kellene. A filmrendező osztályom nem marad osztályvezető tanárok nélkül, a diákok azt is tudják, hogy bármikor számíthatnak rám ezután is.

A Magyar Nemzetnek illetékes forrásból megerősítették,

a Szász házában tartott házkutatás és lefoglalások nem a rendező korábbi egyetemi szerepével, lemondásával függnek össze.

Sokkal inkább azzal, hogy jogi természetű vita alakult ki az Index értesülése szerint egy alapítvány és Szász között. Fülöp Tamás ügyvéd erre mondhatta azt, hogy

a történtek Szász egyik művészeti tevékenységével vannak összefüggésben.

A rendező a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpár történetét dolgozta fel dokumentumfilmben, ám a rendőri incidens nem az orvoscsapat és Szász között robbant ki. Az Index információja szerint a jogi vita egy érintett alapítvány és Szász között folyik. A nyomozók vélhetően a Szász-féle dokumentumfilm munkaanyagait keresik a lefoglalt számítógépeken és adathordozókon.

Az orvoscsapat vezetője, dr. Csókay András azt mondta az Indexnek: – Házkutatás? Megáll az eszem! Ő és az operatőre ott voltak velünk a huszonhat órás műtét alatt, végigszenvedték ők is azt a borzalmasan nehéz huszonhat órát, és az utána következő napokat. Nagyon örültünk, hogy vállalta a felkérésünket, és filmet készít a műtétről. Nyugodtan írja meg, hogy az orvosok kiállnak mellette. A hat idegsebész biztosan, és az aneszteziológusok, valamint a műtőszemélyzet is. Úgy tudom, hogy a plasztikai sebészeknek sincs bajuk a filmrendezővel. Ebben a sziámiügyben kiállunk mellette – mondta az idegsebész.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.