Magyarország is belépett a járvány harmadik szakaszába

– A járványügyi adatok erőteljesen emelkednek – mondta Kásler Miklós az Életközelben című videósorozat legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere beszélt még a meghosszabbított veszélyhelyzet fontosságáról, a nemzeti konzultációról, de kitért az Egészséges Budapest program, valamint a komolyzene támogatására is.

Veres László István
Forrás: Facebook2021. 02. 28. 13:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden adat, ami a járvány emelkedését vagy csökkenését jellemzi, Magyarországon is nagyon határozottan emelkedik, bár nem olyan tempóban, mint Csehországban, Szlovákiában vagy Portugáliában – hangsúlyozta az angliai vírusmutáció okozta fertőzöttségről Kásler Miklós. Hozzátette: kétségtelen, hogy hazánk is belépett a koronavírus-járvány harmadik fázisába. A miniszter tudatta:

a fertőzöttek korcsoportmegoszlása eltolódott a fiatalabbak felé, a betegség lefolyása pedig súlyosabb.

A nyugatról rendelt vakcinák érkezésének késdelemével kapcsolatban elmondta: a magyar kormány tájékozódott a világ minden részén, és két olyan oltóanyagot – az orosz Szputnyikot, illetve a kínai Sinopharmot – rendelt meg nagy mennyiségben, ami garantáltan hatásos és nincsenek jelentős szövődményei, mellékhatásai.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország várhatóan az európai országok között az átoltottság tekintetében minden héten nagyobb és nagyobb előnyt szerez. Kásler Miklós a meghosszabbított veszélyhelyzettel kapcsolatban elmondta:

Szlovákiában nagy szerepe volt a járvány elszabadulásában annak, hogy kormányon belül koalíciós viták voltak. – A magyar parlamentben is észlelhetők különböző politikai ambíciók, azonban ez nem tudja érdemben hátráltatni a kormány egységes, az egész nemzetet képviselő védekezését.

A jelenleg zajló online nemzeti konzultációval kapcsolatban azt mondta: ez nem azt jelenti, hogy áthelyeznék a felelősséget, de az emberek véleménye motiválja a kormány döntéseit, hiszen minden az emberekért történik. – Tehát alapvetően fontos, hogy ők mit gondolkodnak – húzta alá.

A miniszter beszélt az Egészséges Budapest programról is, melynek részeként a kormány 700 milliárd forintot szán a főváros és a központi régió kórházfejlesztéseire. Szólt arról is, hogy kormány közel húszmilliárd forinttal támogatja a zeneművészeti szervezeteket.

Rámutatott: a világhírű magyar komolyzene alapja a nép zenéje volt, amelyben nagyon sok évszázad, évezred életérzése sűrűsödött össze. Ilyen értelemben a nemzeti identitás egyik lényeges alkotóeleme.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.