Az OGYÉI főigazgatója szerint megbízható az orosz vakcina

Az orosz vakcina megbízható és biztonságos, egy kisebb adaggal már akár a jövő héten meg tudja kezdeni vele Magyarország az oltást – erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója beszélt szombat reggel az M1-en.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2021. 02. 06. 10:08
A nurse prepares Russia's "Sputnik-V" vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) for inoculation in a post-registration trials stage at a clinic in Moscow
Nővér készíti elő a Szputnyik-V védőoltást. Fotó: Tatyana Makeyeva Forrás: REUTERS/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentiványi Mátyás az M1 csatornán szombaton reggel elmondta: a The Lancet brit orvosi szaklap által is biztonságosnak és mintegy 92 százalékos hatékonyságúnak tartott oltóanyaggal kapcsolatban a magyar hatóságok a szer biztonságosságát, hatékonyságát és minőségét vizsgálják. Hozzátette: a mellékhatásai kezelhetők, nem okoznak nagyobb problémát. Ismertette: minden komoly fejlesztő igyekszik rangos lapban publikálni az eredményeit, a The Lancet című brit orvosi folyóiratban közzétett eredmények pedig azt igazolják, hogy a vakcinában meg lehet bízni. A főigazgató hangsúlyozta:

a Szputnyik V vakcina ugyanolyan hatékonyságú, mint a Pfizer vagy a Moderna széruma. Hozzátette: a vakcina 60 év felett is biztonságos, ebben a korosztályban is 92 százalékos hatékonyságot mutatott; eddig egy 85 éves páciens volt a legidősebb, akit oltottak vele.

– Bár rövid távú ismereteink vannak minden vakcináról, az bizonyos, hogy immunitást ad, de jó okunk van bízni abban is, hogy a vírus továbbadását is megakadályozza – fogalmazott Szentiványi Mátyás, aki szerint nagyobb biztonságot nyújt a vakcina, mint az, ha valaki átesik a fertőzésen. Az oltóanyag európai engedélyezésével kapcsolatban azt hangsúlyozta: az Európai Unió is két-három hónapot ad magának egy oltóanyag engedélyezésére, ez nyár elejére történhet meg. Hozzáfűzte:

Magyarországon már megvan az engedély és megkezdődhetnek az oltások akár már a jövő héten is. Beszélt arról is, hogy Szerbiában már használják az oltóanyagot, és jók a tapasztalatok, kevés mellékhatást észleltek.

A főigazgató szerint az, hogy Magyarország le tudott kötni egy nagyobb kontingenst a Szputnyik V-ből, fokozott biztonságot jelenthet a magyar emberekneka. Arra reagálva, hogy Angela Merkel német kancellár is sürgette az orosz vakcina európai engedélyezését, a főigazgató azt mondta:

minden felelős politikus úgy gondolkodik ma, hogy minél többféle vakcina áll a rendelkezésére, annál nagyobb biztonságban érezheti országát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.