Portik csőbe akarta húzni Gyárfást és Princzet

Portik Tamás azt állítja, hogy mentora, néhai Drobilich Gábor és a „rendőrök” bízták meg azzal, hogy Gyárfás Tamást és Princz Gábort addig beszéltesse, míg nem sikerül titokban rögzítenie, hogy közük van a Fenyő-gyilkossághoz. Azt is állítja, hogy 1996 és 2003 között az USA-ban volt, amit az amerikai nagykövetség igazolni tud.

Magyar Nemzet
2021. 02. 25. 17:06
Portik Tamás; Rohác, Jozef
Portik Tamás (balra) rendszeresen magnóra rögzítette beszélgetéseit a sportvezetővel Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portik Tamás meglepőt húzott ma a Fenyő-gyilkosság miatt ellene és Gyárfás Tamás ellen felbujtóként zajló tárgyaláson, amikor Gyárfás Tamás és Princz Gábor csőbehúzásáról beszélt. A perben Gyárfást azzal vádolják, hogy megbízta Tasnádi Pétert, ölesse meg üzleti ellenlábasát, Fenyő Jánost. Tasnádi elvállalta, de nem teljesítette a megbízást, ezért Gyárfás felbujtotta Portik Tamást, ölesse meg Fenyőt. Portik aztán Jozef Roháč-csal le is lövette a médiamogult 1998. február 11-én a Margit utca–Margit körút sarkánál.

A bíró, a vád, a védelem és egy bűnügyi nyelvészeti szakértő ma a Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézet tárgyalótermében folytatták le az erre napra tervezett bizonyítási eljárást. A sajtó képviselői és a hallgatóság zárt láncú kamerarendszeren keresztül közvetített képen követhette a fejleményeket a Fővárosi Törvényszék épületéből.

A konszolidált Portik

A két másik emberölés, Prisztás József és Boross „Óriás” Tamás meggyilkoltatása miatt 28 éves fegyházbüntetését töltő Portik Tamás korábban többször is úgy jelent meg korábbi ügyeinek tárgyalásain, mint egy megtört ember: hosszú hajat és szakállat növesztett. A csütörtöki tárgyalásra azonban megborotválkozott, a haját is levágta, úgy tűnt, összeszedett és harcolni akar a vádak ellen. Ám ennek ellenére sem volt hajlandó kérdésekre válaszolni, mint ahogy teljes körű vallomást sem tett. Ehelyett egy rövid nyilatkozatot olvasott fel.

Portik Tamás (balra) és Jozef Roháč az Aranykéz utcai merénylet és a Fenyő-gyilkosság összevont tárgyalásán
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Portik arról beszélt, hogy Drobilich Gábortól és a rendőrségtől azt a megbízást kapta, hogy keresse fel Princz Gábort, valamint Gyárfás Tamást, és adjon a szájukba olyan kijelentéseket, mintha közük lenne a bűncselekményhez.

Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy az olajos vállalkozó a bűnözői mentorát, néhai Drobilich Gábort és a „rendőrséget” nevezte meg, mint akik azt akarták, hogy húzza csőbe néhai Princz Gábor egykori bankvezért és Gyárfás Tamás volt sportvezetőt és médiaproducert, akikkel ki kellett volna mondatnia, hogy közük volt Fenyő János meggyilkolásához.

Portik arról nem beszélt, hogy a titokban felvett és az azokból készült manipulált beszélgetéseket mire akarta használni Drobilich és a „rendőrség”. Ez a kijelentése azonban egyértelműen Gyárfás védekezését erősíti.

Mint ahogy az a kijelentése is, hogy a Gyárfás és közte zajlott,

titokban általa rögzíttet hanganyagok manipuláltak.

A Magyar Nemzet tud arról, hogy a Farkasréti temetőből előkerült hangfelvételek egyike, egy adathordozó mindenesetre már a szakértő szerint is manipulált. Az összeollózott hangfelvétel alapján próbálták 2017-ben megzsarolni Gyárfás Tamást.

„Amerikában voltam…”

Portik arra kérte a bíróságot, kérjen az amerikai követségtől hivatalos tájékoztatást arról, hogy mikor lépett be az Egyesült Államok területére és mikor hagyta el azt. Emlékezete szerint 1996 decemberében utazott Amerikába, és onnan hét évvel később tért vissza. Portik korábban is azt állította, hogy amíg nemzetközi körözés volt miatta az Energol Rt. olajos bűncselekményei miatt, Amerikában húzta meg magát, és onnan csak a körözés visszavonása után jött haza.

A tárgyalás során ezután Póta Péter bíró még ismertette a technikai szakértők véleményét a felvételekről, valamint az elmeorvosi szakvéleményeket. Ez utóbbiak szerint mind Gyárfás, mind Portik tiszta elméjű, iskolázottságuknak megfelelő intelligenciával, elmeállapotuk nem gátolta őket az esetleges tetteik következményének a felismerésében.

Gyárfás Tamásnak kedvez Portik Tamás előadott védekezése
Fotó: Mirkó István

A következő tárgyalási napon – április 20-án – a nyelvészeti szakértő és a hangtechnikusok által zajoktól kitisztított, felerősített hanganyagot hallgatják meg és értelmezik az elhangzottakat, majd kérdéseket intézhet a bíró, a vád és a védelem is a vádlottakhoz, valamint a szakértőkhöz. A Portik által felvett szövegekkel kapcsolatos szakértői jelentésben külön kitérnek majd arra, hogy a felek – Gyárfás és Portik – manipulációs szándékkal léptek-e fel a beszélgetések során, valamint a bűnügyi nyelvészeti szakértő szerint beazonosítható lesz, hogy Gyárfás Tamás mely szövegrészeknél beszélt ironikusan, szarkasztikusan, cinikusan. Gyárfás védekezési szerint ugyanis a jelenlegi leiratokban sok helyen nem érzékeltették eléggé a hangsúlyt: egyes helyeken, ahol látszólag elismer bizonyos cselekményeket, átvitt értelemben beszélt.

A hangfelvételek kapcsán fontos lehet még a későbbiekben, hogy Portik milyen más beszélgetéseket folytatott Drobilich Gábor megbízásából. Felkereste-e Prinz Gábort és másokat is, akiket ugyanezzel a kérdéskörrel – Fenyő János meggyilkolásával – kapcsolatban akart beismerő vallomásra bírni, hogy később esetleg valamilyen előnye származzon a felvételek elkészítéséből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.