Szatmári: A cinkotai strandot vissza kell adni rekreációs célokra

Ha a XVI. kerület és a főváros közösen visszavásárolja az egykori cinkotai strand területét, módjában áll majd olyan rekreációs parkká alakítani, amilyet az itt élők szeretnének – véli Szatmári Kristóf országgyűlési képviselő.

Magyar Nemzet
2021. 02. 11. 16:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sikerült, Karácsony Gergely meghátrált – jelentette be a február 11-én rendezett sajtótájékoztatón Kovács Péter XVI. kerületi polgármester, aki felolvasott a főpolgármester leveléből. Eszerint Karácsony továbbra is jó ötletnek tartaná a terület beépítését, de a lakossági véleményeket szerinte nem lehet nem figyelembe venni, ezért nem ilyen módon hasznosítják az egykori cinkotai strandfürdő területét.

Szatmári Kristóf országgyűlési képviselő az egykori strand előtt tartott sajtótájékoztatón Fotó: Kerékgyártó György

A jelenleg kihasználatlan területet a Demszky-korszakban adta el a főváros áron alul. A főváros baloldali vezetése most arra készült, hogy a terület besorolását megváltoztassa. Az átminősítés két problémát vetne fel. A kormány a gödöllői HÉV és az M2 összekötését tervezi, amely tömegeknek könnyítené meg az utazást Budapest és a lakóhelyük között. A kijelölt nyomvonal viszont a kérdéses területen vezetne át. Az átminősítés után a kormányzatnak a sokszorosát kellene fizetnie a jelenlegi tulajdonos számára a területrészért. Ezzel párhuzamosan felvetődött egy bevásárlóközpont építésének lehetősége is, ami ellen hevesen tiltakoznak a kertvárosban élők. Kovács Péter beleállt az ügybe, és hosszú egyeztetés, kérvényezés és levelezés végén érkezett meg Karácsony Gergely említett levele.

Szatmári Kristóf országgyűlési képviselő úgy látja, ez csak az első lépés volt az egykori strandfürdő hatalmas parkjának visszaszerzésére. Mint elmondta, a megoldást az jelentheti, ha a főváros és a kerület összefog, közösen vásárolja meg a strandot, és terveket készíttet annak hasznosítására. A cél az, mondta, hogy a környéken élők visszakapják ezt az értékes és régóta kedvelt ingatlant.

Kovács Péter úgy tájékoztatta a Magyar Nemzetet, a jelenlegi tulajdonos szeretne a pénzéhez jutni, egy ideje árulja már a területet, de véleménye szerint erősen túlárazva. A polgármester szerint a jogszabálynak megfelelő árajánlatot adhatnak neki, és remélik, hogy a tulajdonos ezt elfogadja. Úgy fogalmazott kérdésünkre, hogy ilyen területet, ha nem sikerül megegyezni, közcélra akár ki is lehet sajátítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.