A kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők

A hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás, az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 23. 20:43
null
Nyíregyháza, 2020. december 27. Leszkoven János, a Covid-intenzív részleg egyik vezető főorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a beteg és nagy terhelés alatt vannak a kórházak. Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt tudjanak venni a járvány elleni védekezésben, és koordináltan lássák el betegellátási feladataikat, valamint az oltás tömeges szakaszában megfelelően végrehajtsák az oltási feladatokat.

Az intézkedés célja, hogy a kiélezett védekezési helyzetben egységes irányítás alá tartozzon az egészségügyi ellátórendszer, fokozva a vírus elleni védekezés hatékonyságát

– tájékoztatott a Koronavírus Sajtóközpont kedd este.

Az önkormányzati szakrendelők irányítását az illetékes kórházak veszik át a veszélyhelyzet idejére
Fotó: MTI

– A jogszabály a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati járóbeteg-szakellátók szakmai irányítását, működésének felügyeletét, valamint a javaslattételt ezen intézmények egészségügyi dolgozóinak és szakdolgozóinak a jogszabályban meghatározott berendelésére. A veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek

– áll a közleményben.

A rendelet az irányító megyei intézmények (azaz a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására. Ezen intézményekben 24 órás vezetői ügyeletnek kell működnie.

Az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek vezetési és irányítási feladataik ellátására, és felelnek a szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért.

A hatékony és összehangolt védekezés érdekében az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait is végre kell hajtaniuk és folyamatos kapcsolatot kell tartaniuk az irányító szerv vezetőjével, az Országos Mentőszolgálattal, valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal.

Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felelős az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségért

– olvasható a Koronavírus Sajtóközpont közleményében.

Az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.