Bizonytalanok a fővárosi aluljáró-felújítások

Márciusi ülésén dönthet a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósága a régóta halogatott metróaluljáró-felújításokról, de hogy a munkálatok mikor és mennyiből kezdődhetnek, továbbra is tisztázatlan. A programra épp egy éve tett ígéretet Karácsony – írja a Mandiner.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2021. 03. 09. 9:31
null
20201022 budapest az m3 metro deli szakaszanak felujitasanak atadasa karacsony gergely tutto kata havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3-as metróvonalhoz kapcsolódó aluljárók felújítását külön programban végezné el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), illetve a főváros. Ennek elindítására azonban egyelőre nem került sor, és megkeresésünkre a fővárosi önkormányzat sem nyilatkozott még arról, mikorra tervezik – írta még február elején a portál.

Pedig Karácsony Gergely tavaly februárban, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, majd határozatban megerősítve vállalta, hogy elindítja a programot. Eddig nem tette.

A Mandiner emlékezetet: a Tarlós István vezette előző kurzus által e célra 2020-ra előirányozott, mintegy kilencmilliárd forintot a jelenlegi főpolgármester előbb zárolta, majd el is vonta. A 2021-es büdzsébe pedig mindössze egy általános aluljáró-felújítási sor került be, 600 millió forintot alig meghaladó összeggel. Ez jelen állás szerint egyetlen aluljáró akadálymentesítésére sem lenne elég. Ráadásul a halogatás miatt akár jelentős forrásoktól is eleshet Budapest. Ez a program ugyanis nem csupán rendezettebb és korszerűbb, Budapesthez méltóbb aluljárókat eredményezne, hanem a metróvonal felújításához szükséges, teljes akadálymentesítéshez is elengedhetetlen. A teljes akadálymentesítés azt jelenti, hogy a metró minden állomásán, a szerelvényből kilépve a mozgáskorlátozottak számára is elérhető az utcaszint. Ez utóbbi feltétel teljesítésére pedig nem csupán a Tarlós István előző főpolgármester és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége között született, a folyamatos egyeztetéseket és a döntésekbe való bevonást is előíró megegyezés kötelezi a fővárost, hanem – a portál információi szerint – a teljes metróprojekt uniós finanszírozási kritériumrendszere is.

Karácsony Gergely megígérte a az aluljárók felújítását, de nem tudni, mikorra lesz valami a projektből

A Mandiner megkereste a BKK-t, hol tart a teljes akadálymentesítéshez is elengedhetetlen aluljáró-felújítások ügye. Mint írták, a BKK nyílt közbeszerzési eljárások indítását tervezi e két megállóhoz kapcsolódó, fővárosi tulajdonú gyalogos aluljárók felújítási és a felszín akadálymentesítési munkáira.

„Az eljárások indítását a BKK Zrt. igazgatósága hagyja jóvá, terveink szerint a márciusi rendes ülésén. Ezt követően jelentetjük meg az eljárásokat az elektronikus közbeszerzési rendszerben. Az aluljárók és a felszín akadálymentesítése a tervek szerint az M3 metrófelújítás, illetve a BKV Zrt. által végzett peronok akadálymentesítési munkáival összhangban, azt kiegészítve zajlik majd” – részletezték.

Tehát döntés, konkrét előrelépés továbbra sincs, noha e munkálatokra Karácsony éppen egy éve tett ígéretet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.