Ezekben az órákban lépjük át a kétmilliós határt

A lakosság több mint húsz százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Hazánk ezzel messze meghaladja az uniós átoltottsági átlagot. Az iskolai és óvodai dolgozók oltása csütörtökön kezdődik, az érintettek Pfizert kapnak.

Veres László István
2021. 03. 30. 12:15
null
György István Úgy vélte, a korábban meghozott óvintézkedések - mint például az időpontfoglalás, a plexifalak, a maszkviselés, a fertőtlenítő pontok - meghozták eredményüket. Forrás: YOUTUBE.COM / MAGYARORSZÁG KORMÁNYA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben az órákban átlépi a kétmilliót a beoltott magyarok száma – jelentette ki az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján György István. Az országos oltási munkacsoport vezetője kiemelte, hogy

a magyar lakosság több mint húsz százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

Ezzel az eredménnyel pedig messze a 10,26 százalékos uniós átlag felett van Magyarország. Bizonyos kimutatások szerint első, más számítások szerint pedig második helyen állunk az uniós átoltottsági ranglistán – tette hozzá.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára jelezte, hogy

a múlt héten adták be az eddigi legtöbb oltást, összesen 540 ezer első és második adagot.

Az oltás ütemének csak a beérkező vakcinák mennyisége szab határt – hangsúlyozta György István, aki közölte azt is: az eddig regisztrált 3,7 millió személyből másfél millióan 65 éven felettiek, ennek a korosztálynak pedig már a 78 százaléka kapott legalább egy oltást.

Emlékeztetett továbbá, hogy

ezen a héten megkezdődik a regisztrált köznevelési dolgozók oltása is, amit csütörtöktől szombatig hajtanak végre, 101 kórház 426 oltópontjain.

– Az oltásra behívott pedagógusokat a ma érkezett Pfizer-vakcinákkal fogják beoltani – hangsúlyozta, kérve az érintetteket, hogy hozzák magukkal a kitöltött beleegyező nyilatkozatot.

A hétfő éjfélig regisztrált pedagógusok második körös oltását húsvét után hajtják végre.

György István kitért rá, hogy a következő oltási héten a pedagógusok mellett a regisztrált időseket és a krónikus betegeket fogják oltani Pfizer- és Szputnyik V vakcinákkal.

Az országos oltási munkacsoport vezetője beszámolt róla, hogy a háziorvosoknak 20 300 adag AstraZeneca-, illetve 68 400 adag első körös és 13 200 adag második körös Moderna-oltóanyag áll majd a rendelkezésére. Elmondta, hogy a Magyar Honvédség már jelenleg is üzemelő oltóbuszai a jövőben is részt vesznek a polgári lakosság oltási programjában. Ezek főként a kistelepüléseken állnak szolgálatba, miközben a katonák oltásában is részt vesznek.

György István kiemelte, Magyarország ismét bebizonyította, hogy képesek vagyunk összefogni a bajban, aminek az eredményét egész Európa láthatja.

– Ez sokak szemét szúrja, az oltási programot úgy kell megszervezni, hogy közben a baloldal álhírekkel és oltásellenes nyilatkozatokkal tömi az emberek fejét. Örömmel látom, hogy a magyar emberek józanul gondolkodnak, és egyre többen ismerik fel, hogy a járványból csak összefogással és a megfelelő arányú beoltottsággal tudunk kikerülni. A baloldal túl messzire megy, amikor az oltás ellen hangolja az embereket, és ezzel mások, még a saját politikai körükhöz tartozók és szimpatizánsaik életével is játszanak – szögezte le az államtitkár.

 

Az országos tiszti főorvos örömének adott hangot, amiért a legalább egy oltás vonatkozásában elértük a kétmilliós számot, hiszen csak így tudunk kijönni a járványból. Müller Cecília beszámolt róla, hogy az előző 24 órában 4609 új fertőzöttet regisztráltak, azonban 262-vel nőtt a kórházban ápoltak száma, ami jelenleg 12 253 fő. Jelezte,

az adatok szerint a munkanapokon egyáltalán nem csökken a forgalom a nagyvárosokban, pedig most nagyon komolyan kéne venni a korlátozásokat.

– Az előző napon 274 koronavírusos beteg hunyt el, akik között ismét voltak fiatalabbak is, akiket szintén súlyosan érint a járvány – hangsúlyozta, majd felhívta a figyelmet, hogy mindenki felelős magáért és másokért is. Hozzátette, aki észleli magán a betegség tüneteit, az minél előbb kérjen mintavételt, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszaival is végeznek. A vakcinákkal kapcsolatban megemlítette, hogy

tegnap 81 600 adag Moderna-szérum érkezett, amit főként a háziorvosok fognak eloltani, illetve 168 400 adag Pfizer-oltóanyag is jött. Hozzátette: ma éjjel újabb 250 ezer adag orosz oltóanyag is érkezik Magyarországra, a tegnap felszabadított ugyancsak 250 ezer adag Szputnyik V vakcinát pedig a kórházi oltópontokra szállítják. Közben a háziorvosoknál zajlik a kínai Sinopharm-oltóanyag beadása is.

Müller Cecília megerősítette, hogy most az elsődleges cél a kontaktusok számának minimalizálása, ezért csak akkor menjünk emberek közé, ha halaszthatatlan dolgunk van. Felhívta a figyelmet a favipiravir gyógyszer fontosságára, amit a bizonyítottan koronavírusos betegeknek írhatnak fel, de ne a beteg váltsa ki, hanem egy hozzátartozó menjen el érte a patikába. – Akinek nincs segítsége, az forduljon az önkormányzathoz – javasolta a tiszti főorvos, majd megköszönte a gyógyszertári dolgozók és a gyógyszer-nagykereskedők munkáját. Kitért rá, hogy

a várandósokat a háziorvos irányíthatja kórházi oltópontra a Pfizer-vakcináért, a Modernát viszont ő is beadhatja a kismamának a rendelőjében. A szakember beszélt róla, hogy a pedagógusokat, köznevelési dolgozókat szintén a Pfizer-vakcinával fogják beoltani, és már az első oltást követően is egy jelentős mértékű védettség alakul ki náluk.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn összesen 655 esetben intézkedtek a rendőrök. Kiss Róbert hozzátette: a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt az előző napon 475 személlyel szemben kellett fellépni.

Közölte: Budapesten, a VI. kerületi Király utcában

35 személy, köztük 14 külföldi állampolgár tartott házibulit, amit a rendőrség felszámolt, a résztvevőkkel szemben pedig eljárást indítottak.

Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 59 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző 24 órában 7710 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 55 280 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4761-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.