György István: Nem oltópontból, hanem vakcinából van kevés

A baloldal fejezze be az oltásokkal kapcsolatos zavarkeltést – kéri az országos oltási munkacsoport vezetője.

Veres László István
2021. 03. 17. 13:12
null
György István Úgy vélte, a korábban meghozott óvintézkedések - mint például az időpontfoglalás, a plexifalak, a maszkviselés, a fertőtlenítő pontok - meghozták eredményüket. Forrás: YOUTUBE.COM / MAGYARORSZÁG KORMÁNYA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan és ütemesen zajlik az oltás, jelenleg 1 397 342 a beoltottak száma (a lakosság 14 százaléka), közülük 406 746-an már a második oltásukat is megkapták. Ezzel továbbra is az uniós átoltottsági lista második helyén állunk – közölte György István. Az országos oltási munkacsoport vezetője hozzátette: a múlt héten az EU oltási sebességének duplájával tudtunk haladni. Elmondta: a lehető leghamarabb a lehető legtöbb oltás beadása a cél, ennek csak a beérkező vakcinák száma szab határt.

– Az uniós beszerzésekből nemhogy több, hanem kevesebb oltóanyag érkezik, az AstraZeneca is bejelentette, hogy a harmadára csökkenti az előzetesen beígért mennyiséget – jegyezte meg , hozzátéve: továbbra is a legidősebbek oltása az elsődleges.

György István kitért rá, hogy az 1,7 millió regisztrált 60 év felettiek felét már beoltották, a következő két hétben pedig a többiek immunizálására koncentrálnak. Az államtitkár ismertetése szerint a kedden hazánkba érkezett 120 ezer adag Pfizer-vakcinából 98 ezret a 60 év felettiek első körös, 22 ezret pedig a második körös oltására használnak fel. A 150 ezer adag Szputnyik V-ből 130 ezret szintén kórházi oltópontokon kaphatnak meg az idősek, 20 ezer adagot pedig a katonák és rendőrök oltására használnak fel. Az AstraZeneca-vakcinából 48 ezer adagot szintén az időseknek adnak be 4800 háziorvosnál, a többit az egészségügyi dolgozók, a medikusok és a katonák kaphatják meg.

– Összességében tehát ezen az oltási héten 276 ezer idős ember oltására van elegendő vakcina, és 70 ezer második körös oltás is lesz

– tudatta. Megjegyezte, hogy a háziorvosi praxisok – a regisztrált pácienseik számától függően – differenciáltan kapnak vakcinát, de átlagosan tíz személyt kell majd beoltaniuk. – Azt tapasztaljuk, hogy a baloldal továbbra is folytatja a zavarkeltést az oltások kapcsán – húzta alá György István. Kiemelte:

a szakrendelőkben majd csak akkor jelölnek ki oltópontokat, ha lesz elég oltóanyag. A baloldali polgármestereket is arra kérik, hogy zavarkeltés helyett érdemben segítsék a háziorvosok munkáját, például az adminisztrációs feladatok megkönnyítésével. – Nem oltópontból, hanem vakcinából van kevés

– szögezte le az országos oltási munkacsoport vezetője, hozzáfűzve: a következő héten a háziorvosok praxisonként tíz embert tudnak beoltani, mert ennyi oltóanyag van. – A vakcinákat nem őrizgetjük, hanem mindent eloltunk, ami már rendelkezésre áll – hangsúlyozta. György István azt kérte, hogy mind az idősek, mind a fiatalabbak minél többen regisztráljanak, mert az oltóanyagok mind biztonságosak és hatékonyak, és most életet menthetnek. – Mindenkire, aki kéri a védőoltást, sor fog kerülni – közölte.

– A járvány legnehezebb, legkritikusabb heteit éljük,

az előző napon 3456 volt az új fertőzöttek száma, és elveszítettünk 195 beteget, ami az eddigi legmagasabb szám. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy csökkentsük az elhunytak számát, akik közt egyre több fiatal is előfordul

– mondat Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szerint a brit mutáns sokkal fertőzőképesebb, és súlyosabb megbetegedést tud okozni, mint az eredeti vírustörzs. Közölte: az aktív fertőzöttek száma is igen magas, és 10 284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1128-an vannak lélegeztetőgépen. – Nem tudjuk előre megmondani, hogy kinél milyen formában zajlik le a betegség, egyre több, alapbetegséggel nem rendelkező fiatal is kórházba kerül – fűzte hozzá. Müller Cecília beszámolt róla, hogy

megérkezett Budapestre a százezer adag kínai Sinopharm-vakcina, amelynek hamarosan megkezdik a bevizsgálását. Ezt a szérumot is a regisztrált idősek első és második körös oltására fogják felhasználni.

Megjegyezte, hogy az oltásnál a leginkább veszélyeztetettek vannak az előtérben. – Az egyelőre nem tudható, hogy meddig tart a harmadik hullám erőteljes, felfutó szakasza, de a szennyvízvizsgálatok nem sok jóval kecsegtetnek. Nagyon sok helyen emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége, csökkenést sehol nem mutattak ki, ezért két hétig még biztosan a fertőzöttek számának az emelkedésre kell számítani. A szakember ismertetése szerint

míg a 9. héten 35 802 volt a fertőzöttek száma, addig ez az adat a 10. héten már 55 484 volt, az újonnan fertőzöttek átlagéletkora pedig 45 év. A tiszti főorvos úgy véli, ennek oka az is, hogy nagyon sok idős ember már be van oltva. Elmondta azt is, hogy a múlt héten regisztrált fertőzöttek 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi volt, és továbbra is a 40–49 évesek között van a legtöbb fertőzött (23 százalék).

Ebben a korosztályban a 2. héten ez az arány még csak 19 százalék volt, a 60 év felettiek aránya pedig hétről hétre csökken. – A 10. héten az új fertőzöttek 21 százalékát Budapesten, 18 százalékát pedig Pest megyében azonosították, és változatlanul Zala megyében volt a legkevesebb új eset – közölte, hozzátéve: a legnagyobb arányban (81 százalékkal) Pest megyében és Budapesten (68 százalékkal) nőtt, a legkevésbé pedig Tolna megyében (25 százalékkal) és Somogy megyében (26 százalékkal) emelkedett az esetszám egy hét alatt.

– Ezek az adatok is arra intenek, hogy fokozottan tartsuk be a járványügyi szabályokat, és ne várakozzunk a védőoltással. Ha értesítenek, akkor menjünk és adassuk be, mert mindegyik vakcina biztonságos, és megvéd minket a súlyos szövődményekkel, illetve a halálos kimenetellel szemben

– hangsúlyozta. Müller Cecília azt kérte: tegyünk érte, hogy a már így is nagyon leterhelt egészségügyi rendszer ne érje el a teljesítőképessége határát. Kérdésekre válaszolva elmondta: a Covid-betegek átlagosan 2-3 hetet töltenek kórházban, az antivirális gyógyszer, a favipiravir leiratát pedig már a háziorvosok rendelkezésre bocsátották. Ezt a készítményt az enyhe és középsúlyos állapotú betegeknél kell alkalmazni azért, hogy megelőzhető legyen a kórházba kerülés, illetve a súlyos lefolyás.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az előző napon összesen 554 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta el Gál Kristóf. Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt kedden 323 emberrel szemben kellett intézkedni.

Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 50 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző napon 7161 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 44 648 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4472-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.