Illegális fémtelepeken bírságoltak az adóellenőrök

Feketén működő autóbontókat, színesfémtelepeket ellenőriztek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nyomozói.

Végh Attila
Forrás: NAV2021. 03. 12. 13:07
NAV hulladékgazdálkodás
Forrás: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavasz a kivirágzás, a természet megtisztulásának, újjászületésének az évszaka. Ezt az elvet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) munkatársai is magukénak vallják, így márciusban a háztáji fém és hulladék gyűjtőinek nyomába indultak. A kertek végén működő illegális fémtelepek üzemeltetői nemcsak feketén végzik a munkát, de a környezetszennyezéssel, a járművek, háztartási gépek bontásából származó veszélyes hulladék elszállításáról sem gondoskodnak. A vastelepek esztétikai szempontból sem felelnek meg a településfejlesztési előírásoknak, a szeméthegy, a látvány a környék ingatlanjainak értékét, az adott település lakhatósági mutatóját is rontja.

A NAV pénzügyőrei március 10-én kockázatelemzés alapján Debrecenben és Nyíregyházán is olyan helyszíneket ellenőriztek, ahol felmerült a gyanú illegális fémkereskedelem kapcsán. Az egyik ingatlan tulajdonosa a közösségi hálón is hirdette illegális tevékenységét, amire a NAV nyomozói is felfigyeltek.

Az udvarok tipikus fémkereskedelmi telephely képét mutatták, azokon halomban állt a háztartási fémhulladék és a bontott gépjárműalkatrész.

Az ellenőrzésen kiderült, hogy az ingatlanokon fellelhető mintegy tíz tonna fémhez illegális fémkereskedelmi tevékenység, engedély nélküli felvásárlás útján jutottak hozzá a gyanúsítottak. A fémhulladékot a pénzügyőrök lefoglalták és elszállították, ennek költségei is az ingatlan tulajdonosát, az azon tiltott ipari tevékenységet végző jogsértők számláját terhelik majd. Az ingatlanok tulajdonosai emellett több mint hárommillió forint fémkereskedelmi, hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi bírságra is számíthatnak.

Egy debreceni illegális hulladéktelepet is bezárattak a NAV munkatársai
Fotó: Nemzeti Adó-és Vámhivatal

A pénzügyőrök az ország nyugati felére is kiterjesztették a „vasvadászatot”. Pécsett egy magánszemély ingatlanát ellenőrizték, ahol nagy mennyiségű, különböző járművek bontásából származó fémhulladékot tároltak. Az ingatlan tulajdonosa nem rendelkezett sem kereskedelmi, sem az autók bontására vonatkozó vállalkozói engedéllyel, szaktudással, a veszélyes hulladéknak minősülő anyagokat üzleti célból vásárolta, és tárolta az udvarán. Az adásvételről számlákat nem állított ki egy esetben sem, teljesen feketén működtette a telephelyet. A NAV ellenőrei itt öt tonna illegális fémhulladékot foglaltak le, melynek elszállításáról később gondoskodnak; ha a tulajdonos addig a zár alá vett telepen levő tárgyakhoz nyúl, akkor újabb jogsértést követ el. Az illegális autóbontó gazdája egymillió forintos bírságra számíthat.

Az engedély nélküli pécsi autóbontótelep gazdája is milliós bírságra számíthat
Fotó: Nemzeti Adó-és Vámhivatal

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.