időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Drogrehabilitációs központ nyitására adott engedélyt Pikó András

Nagy Orsolya
2021.04.23. 09:50
Drogrehabilitációs központ nyitására adott engedélyt Pikó András

Pikó András, Józsefváros polgármestere egy személyben döntött arról, hogy drogrehabilitációs centrum létesülhet a kerületben. A helyi Fidesz a döntés felfüggesztését követeli, mert a polgármester nem egyeztetett a lakókkal.

Egy lépésre került Józsefváros attól, hogy Pikó András visszahozza a közbiztonságot veszélyeztető tűcsereprogramot. A balliberális polgármester egy személyben döntött arról, drogrehabilitációs központot hoznak létre a forgalmas Teleki tér 7. szám alatt. A rehabilitációs centrum a piac mellett nyílna meg, mintegy nyolcvan szerhasználó befogadására lesz alkalmas.

„Se a ház lakóit, se a környék lakóit nem kérdezte meg az önkormányzat, hogy tudnak-e egy újabb ellátóval járó terheléssel együtt élni. Többször jeleztük, hogy nem értünk egyet a döntéssel. Hiányoljuk a társadalmi és szakmai egyeztetéseket.

Sajnáljuk, hogy a városvezetés által sokszor hangoztatott részvételiség, a »semmit rólunk nélkülünk« elv az igazán fontos kérdésekben rendre nem érvényesül. A döntés végrehajtását fel kell függeszteni, és az érintettekkel való egyeztetéseket haladéktalanul meg kell kezdeni!”

– írta közösségi oldalán a józsefvárosi Fidesz.

Pikó András önhatalmúlag döntött

Az utóbbi időben újra visszaszoktak a szerhasználók a kerületbe, egyre több injekciós tű hever józsefvárosi közterületeken szétdobálva. A korábbi városvezetés megszüntette a Kék Pont tűcsereközpontot, amely kritikus állapotokat okozott a játszótereken és a közparkokban. Naponta több száz eldobott tűt szedtek össze az önkormányzat köztisztaságért felelő munkatársai.

Eldobott injekciós tűk hevernek a Práter utca sarkán Fotó: Facebook/Otthonunk, Józsefváros

Mint lapunk korábban megírta, Pikó András hasznos eszköznek tartja a tűcsereprogramot, amelyet csak azért nem vezet be újból, mert fél a politikai következményeitől. Pikó azt is elismerte, hogy a helyiek határozottan elutasítják a tűcsereprogramot, amelyet tabutémának nevezett a Drogriporter nevű blogoldalon. Egy beszélgetés jelent meg Pikó Andrással és Könczöl Dávid momentumos önkormányzati képviselővel, amelyben a polgármester az ártalomcsökkentés egyik hasznos eszközének nevezte a tűcsereprogramot. A kérdésre, hogy visszahozza-e, sajnálkozva fejtette ki, hogy „ez a hajó egyelőre elment, de szeretném áttörni ennek az irracionális, ellehetetlenült párbeszédnek a falát, és elmondani az embereknek, hogy értelmes végiggondolni minden lehetőséget, így a tűcsereprogramot is”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.