Fordulópont jöhet Gyárfás Tamás perében

Kétszer is bíróságra megy a héten Gyárfás Tamás, a tét nem kisebb, mint hogy az ismert hangfelvételekből kiderülnek-e új dolgok Fenyő János meggyilkolásáról. Kérdés, hogy a felvételek bizonyítják-e Portik állítását, miszerint ő csak meg akarta zsarolni a médiaproducert.

Magyar Nemzet
2021. 04. 19. 6:44
null
2021.02.24. Budapest Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolják. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt Gyárfás Tamásnak ez a hét fordulópontot jelenthet, miután kétszer is bíróságra megy, ahol lejátsszák a Portik Tamás és közte zajlott beszélgetések hangfelvételeit. Kérdés, a felvételek bizonyítják-e Portik állítását, miszerint ő – megbízásból – csak csőbe akarta húzni a médiaproducert.

A legutóbbi, februári tárgyaláson a pandémia miatt az optimális időpontra, április 20-ra tűzték ki a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkoltatása miatt zajló pert, így nem kellett halasztani. Kedden és csütörtökön várhatóan zárt távközlési rendszeren keresztül vesz részt a tárgyaláson biztonsági okokból Portik Tamás, akit a büntetés-végrehajtás egyik meg nem nevezett intézetéből kapcsolják majd a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe.

Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken Fotó: Kurucz Árpád

Portik Tamás meglepőt húzott a februári tárgyaláson a Fenyő-gyilkosság miatt ellene és Gyárfás Tamás ellen felbujtóként zajló tárgyaláson, amikor Gyárfás és Princz Gábor csőbe húzásáról beszélt. A perben Gyárfást azzal vádolják, hogy megbízta Tasnádi Pétert, ölesse meg üzleti ellenlábasát, Fenyő Jánost. Tasnádi elvállalta, de nem teljesítette a megbízást, ezért Gyárfás felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyőt. Portik aztán Jozef Roháčcsal lövette le a médiamogult 1998. február 11-én a Margit utca és Margit körút sarkánál.

Portik azonban Gyárfás számára rendkívül kedvezően azzal hozakodott elő, hogy bűnözői mentora, néhai Drobilich Gábor és a „rendőrök” bízták meg azzal, hogy titokban vegye fel a Gyárfással és a néhai Princz Gáborral folytatott beszélgetéseit, amelyek során mondassa ki velük, hogy közük volt Fenyő János meggyilkolásához. A felvétellel aztán a médiaproducer-sportvezető és a bankár egyaránt zsarolható lett volna.

A közelmúltban elhunyt Drobilich a Kádár-rendszer idején egyik tagja volt a „négy páncélosként” ismert kasszafúró négyesnek; ők voltak a legjobbak a szakmában. Portikot a börtönben karolta fel, és az olajozás zászlóshajójába, az Energol Rt.-be is bevitte marketingigazgatónak.

Kedden a vádhatóság első számú bizonyítékának mondható, Gyárfás és Portik között zajlott, utóbbi által titokban rögzített hangfelvételeket tervez lejátszatni Póta Péter bíró. Eddig csak a felvételek a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hangszakértői által leírt, papíralapú bizonyítékai szerepeltek a bizonyítási eljárásban.

A nyelvészeti szakértő és a hangtechnikusok által zajoktól kitisztított, felerősített hanganyagot hallgatják meg és értelmezik az elhangzottakat, majd kérdéseket intézhet a bíró, a vád és a védelem is a vádlottakhoz, valamint a szakértőkhöz. A Portik által felvett szövegekkel kapcsolatos szakértői jelentésben külön kitérnek majd arra, hogy a felek – Gyárfás és Portik – manipulációs szándékkal léptek-e fel a beszélgetések során, valamint a bűnügyi nyelvészeti szakértő szerint azonosítható lesz, hogy Gyárfás Tamás mely szövegrészeknél beszélt ironikusan, szarkasztikusan, cinikusan. Gyárfás védekezése szerint ugyanis a jelenlegi leiratokban sok helyen nem érzékeltették eléggé a hangsúlyt, hogy egyes helyeken, ahol látszólag elismer bizonyos cselekményeket, átvitt értelemben beszélt. Gyárfás Tamás védekezésként folyamatosan azt hangoztatja: bár Portik Tamás ki akarta mondatni vele, hogy köze van a Fenyő-ügyhöz, ám ő ezt soha nem mondta ki, mint ahogy megbízást sem adott semmire Portiknak.

A hangfelvételek kapcsán fontos lehet még a későbbiekben, hogy Portik milyen más beszélgetéseket folytatott Drobilich Gábor megbízásából. Felkereste-e Prinz Gábort és másokat is, akiket ugyanezzel – Fenyő János meggyilkolásával – kapcsolatban akart beismerő vallomásra bírni, hogy később esetleg előnye származzon a felvételek készítéséből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.