időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Fuldoklik a Duna-part a műanyagban: a hulladék nagy része a kólagyártókhoz köthető

Forrás: Greenpeace
2021.04.23. 12:48
Fuldoklik a Duna-part a műanyagban: a hulladék nagy része a kólagyártókhoz köthető

Jelentős mennyiségű műanyag hulladéktól szabadították meg a Szentendrei-sziget egy részét a Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a fák a Rómain! civil csoport önkéntesei április 17-én. A Szentendrei Duna-ág melletti erdős területen felhalmozódott szemét számottevő része kiürült PET-palack volt, mely leginkább olyan jól ismert nagyvállalatoktól származik, mint a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. A Greenpeace azt várja a műanyagszennyezésért felelős cégektől, hogy szakítsanak végre az egy használat után szemétté váló PET-palackokkal, és hazánkban is vezessék be az újratölthető italcsomagolásokat. Csak így lehet megállítani a hazánkat is egyre inkább szennyező műanyagáradatot – olvasható a Greenpeace oldalán.

„Huszonhárom aktivista bevonásával, összesen nyolcvan zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával. Ötszáz méteres partszakaszt tudtunk megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy kétezer darab műanyag szemét volt, döntő többségben PET-palack. A szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttattuk el, de a Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten, ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot. Mi biztosan folytatjuk a munkát” – nyilatkozta Tóth-Kalló Éva, a Maradjanak a fák a Rómain! civil csoport önkéntese.

Az eseményen a Greenpeace munkatársának a segítségével az önkéntesek megvizsgálták, pontosan mely cégektől származik a környezetbe kikerült hulladék, aminek jelentős része PET-palack volt, illetve kisebb mennyiségben egyéb műanyag csomagolási hulladék.

A begyűjtött és átvizsgált kétezer darab műanyag hulladék mintegy harmada (624 darab) volt azonosíthatóan egy adott márkához, illetve vállalathoz köthető. Az azonosított szemét több mint fele, 325 darab PET-palack a Coca-Colától származott. Az eredmény nem meglepő: nemzetközi márkavizsgálatok szerint is a Coca-Colától származik a világon a legtöbb, környezetbe kijutó műanyag hulladék. Az üdítős cég egymás után három évben érdemelte ki ezt a nemesnek egyáltalán nem mondható címet a Break Free From Plastic mozgalom felmérése szerint, melynek a Greenpeace is közreműködője. De 2018-ban a Tisza felső szakaszán végzett hazai szemétgyűjtés alkalmával is a Coca-Cola csomagolóanyagai domináltak.

A márkavizsgálat alapján a második helyen a Pepsihez köthető italcsomagolások végeztek a cégtől származó 101 darab PET-palackkal (16 százalék), míg a harmadik helyre a Szentkirályi Magyarország Kft. került 56 darab palackkal, ami az azonosított szemét körülbelül kilenc százalékát jelentette.

A műanyagokkal szennyezettség súlyosságát jelzi, hogy a vizsgálatkor az aktivisták 25 darab, szinte egy az egyben megmaradt kristályvizes palackot is találtak, melyeket körülbelül egy évtizeddel ezelőtt vont ki a forgalomból egy, a PepsiCóhoz köthető hazai cégcsoport. Ez is azt támasztja alá, hogy a természetbe került PET-palackok még hosszú évtizedekig szennyezik a környezetet, mikroműanyagokra töredezve pedig évszázadokon keresztül további komoly fenyegetést jelentenek az élővilágra.

Csak a Coca-Cola globális szinten évente több mint 120 milliárd egyszer használatos műanyag palackot gyárt. Ez azt jelenti, hogy a cég másodpercenként 3800 darab PET-palackot önt a világra. A vállalat előszeretettel hangsúlyozza a fogyasztó felelősségét a szelektív hulladékgyűjtésben, miközben eldobható PET-palackokban forgalmazza a termékeit olyan országokban is, ahol az újrafeldolgozás nem létezik.

Az újrahasznosítás azonban önmagában nem jelent kiutat a válságból, elég csak arra gondolni, hogy az eddig legyártott műanyagoknak kevesebb mint tizede lett csak újra feldolgozva. Az egy használat után szemétté váló palackok pedig nemcsak környezetszennyezők, hanem rendkívüli mértékben pazarolják az erőforrásainkat és rombolják a klímát, hiszen előállításukhoz értékes nyersanyagot, a Föld mélyéből származó kőolajat használnak fel

Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Azt várjuk a cégektől, hogy segítsenek kilábalni a nagyrészt általuk okozott műanyagválságból úgy, hogy felhagynak végre az eldobható csomagolóanyagok használatával. A kormánynak pedig jogszabályokkal kell köteleznie a cégeket az egyszer használatos italcsomagolások garantált újrahasznosítására és újratöltésére. Előrelépés, hogy a közelmúltban elfogadott törvény értelmében 2023-ban Magyarországon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, azonban az igazi megoldást a tartós, újratölthető, újrahasználható csomagolóanyagok jelentenék a műanyagszennyezés megfékezésére.”

(A borítókép illusztráció Fotó: MTI/Komka Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.