időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Ismét vétóval zsarol Karácsony

Nagy Orsolya
2021.04.15. 05:50
Ismét vétóval zsarol Karácsony

A főpolgármester egyeztetések és tárgyalások helyett megint a látványos konfliktust és a zsarolást választja – mondta a Magyar Nemzetnek Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője, miután Karácsony Gergely főpolgármester nyomatékosította: ha a kormány megépíti a kínai Fudan Egyetem budapesti campusát, akkor ő felrúgja a kormánnyal kötött egyezséget, és megakadályozza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését. Egy sportközgazdász szerint ezzel Magyarország nagy presztízsveszteséget szenvedne el.

– A főpolgármester egyeztetések és tárgyalások helyett megint a látványos konfliktust és a zsarolást választja. Egymaga lefújná az atlétikai világbajnokságot, ha nem úgy történik minden, ahogyan ő szeretné – reagált lapunknak Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője Karácsony Gergely újabb fenyegetésére, amely szerint ha a kormány felrúgja a Diákvárosról szóló megállapodást, akkor stadion sem épülhet Ferencvárosban.

A főpolgármester néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott: könnyen lefújhatná a vb-t, csak ír egy e-mailt az Atlétikai Világszövetségnek, hogy nem kíván Budapest atlétikai világbajnokságot rendezni. Mindezt úgy, hogy a fővárosi közgyűlés korábban egyhangúlag támogatta a 2023-as sportesemény megrendezését.

Mint ismert, a Diákváros és a Fudan kínai egyetem campusa egymás mellett épülne az egykori Nagyvásártelep, a Kvassay Jenő út, illetve a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág határolta telekegyüttesen, a tervezett atlétikai stadion szomszédságában.

– Hol vannak a budapestiek érdekei? Nem számítanak annyit, mint Karácsony politikai ambíciói. Kivel egyeztetett a Facebook-posztja előtt? – tette fel kérdést Láng, aki hozzátette: mindenkinek egyértelmű tény, hogy egy ekkora világverseny megrendezése Budapest és Magyarország hírnevének tenne jót.

– Ezzel együtt pedig hasznot hozna a gazdaságnak, a turizmusnak, a budapesti vállalkozásoknak, erre pedig nagy szüksége van mindannyiunknak – sorolta a frakcióvezető, miután a Miniszterelnökség közleményben arról biztosította a főpolgármestert, hogy a Diákváros és a Fudan Egyetem campusa egyaránt megépül.

A ferencvárosi Nagyvásártelep és környéke jelenleg, ahová a Diákvárost és a kínai egyetem campusát tervezik
Fotó: Teknős Miklós

Szabados Gábor sportközgazdász szerint a világverseny lemondása infrastrukturális és presztízsveszteséget jelentene. – Egy ilyen esemény legfőbb hozadéka az országimázshatás, Budapest és Magyarország megmutatja magát a világnak. Egyrészt ettől a lehetőségtől elesnénk, másrészt pedig hatalmas veszteség lenne visszalépni egy ilyen szintű világeseménytől úgy, hogy nemzetközi megállapodások vannak róla – magyarázta Szabados Gábor.

A sportközgazdász arra is rámutatott: nem kizárt, hogy Magyarországnak kötbért vagy kártérítést kellene fizetnie az elmaradt teljesítés miatt.

– Nagyon ritka, hogy egy ilyen szintű sporteseménytől bármely ország visszalépne. A magyar sportnak nagyon erős hitele van a világban, rengeteg sikeres sporteseményt bonyolítottunk már le, tulajdonképpen az atlétikai világbajnokság rendezésének a joga is ennek tudható be – emlékeztetett.

Karácsony Gergely immár másodjára zsarolta meg a kormányt az atlétikai stadion megépítése kapcsán, ez alapján úgy tűnik, a főpolgármester ütőkártyaként tartja talonban a világverseny ügyét.

A főpolgármester tavaly novemberben bejelentette: csak feltételekkel támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését. Ennek nyomán Budapest baloldali vezetése és a kormány megállapodott egyebek mellett arról, hogy a kabinet az Egészséges Budapest programban rendelkezésre álló forrásból öt év alatt összesen ötvenmilliárd forintot juttat a 23 kerületnek a járóbeteg-ellátás fejlesztésére.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt: a Budapest Diákváros – Déli városkapu fejlesztési program helyszínére tervezett kínai egyetemi campusról 2019 decemberében írt alá megállapodást Palkovics László innovációs miniszter, ezt megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke már 2014-ben megegyezett egy kínai–magyar egyetem létrehozásáról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.