Kiugró oltási hajlandóság volt tapasztalható pénteken

Kígyózó sorok alakultak ki a kórházi oltópontoknál, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy ma százezer Pfizer-vakcinát bocsátanak a lakosság rendelkezésére.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2021. 04. 30. 19:09
null
Hatvan, 2021. április 26. Egy férfi megkapja a Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. április 26-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére is hatalmas siker lett a pénteki oltási akció, hogy terheléses támadás érte az online időpontfoglaló rendszert. Az országban több kórház előtt is hosszú sorok alakultak ki, tömegek vettek részt a rendkívüli oltási akcióban, miután az Országos Oltási Munkacsoport döntése értelmében pénteken a Pfizer-vakcina is elérhetővé vált az oltásra regisztráltak számára – írja az Origo.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogy százezer Pfizer-vakcina felvételére van lehetőség a mai napon, mivel a következő néhány hétben ez az oltóanyag elérhetetlenné válik a felnőttlakosság számára a 16–18 éves korosztály oltása miatt. Őket egyelőre csak a Pfizer készítményével lehet oltani, mert csupán ennek a teszteredményei állnak rendelkezésre az érintett korcsoportban.

Az ország több kórházi oltópontjánál is hosszú sorok alakultak ki, hogy felvegyék a Pfizer-vakcinát
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Pfizer-vakcina felvételére ma délelőtt 10 óra és este 9 óra között kerülhet sor az oltásra kijelölt kórháztól függően, ezért hosszú sorok alakultak ki az oltópontok előtt. Aki nem ragaszkodott a Pfizer oltóanyagához, annak lehetősége volt és van a Sihopharm és az AstraZeneca készítményét beadatni.

A helyszíni beszámolók alapján a sorban állók betartják a járványügyi szabályokat: a várakozók tartják a védőtávolságot és viselik a védőmaszkot, az oltási folyamat pedig gyorsan halad. Az oltás biztonságos levezénylését a katonaság és a rendőrség biztosítja. Az Index.hu egyik munkatársa is a mai napon vette fel az oltást, amiről azt írták: „Munkatársunk Budapesten, a Semmelweis Egyetem Korányi Sándor utcai oltópontjánál lévő sorba állt be, ahol egy katona azt mondta, szerinte lesz elég oltóanyag, mindenki maradjon nyugodtan.” A lap beszámolója szerint a sor egészen a Klinikák metrómegállójáig ért, sokan folyadékot sem vittek el magukkal, de nem mentek el vásárolni, mert féltek, hogy lemaradnak.

A vidéki egészségügyi intézményeknél is hasonlóan nagy volt az érdeklődés, Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester például vizet osztott a várakozóknak, akiknek mobilmosdókat is kihelyeztek.

A mai oltási programot hátráltatta azonban az a körülmény, hogy az online regisztrációs rendszert kibertámadás érte, amelyről az operatív törzs is beszámolt. A rendszer receptfelírási részét már helyreállították, azonban az oltásregisztrációs felület helyreállításán még dolgoznak.

Az online felület meghibásodása sem tartotta vissza az oltakozni vágyókat: nagy számban megjelentek azon személyek is az oltópontoknál, akik a rendszerhiba miatt nem tudtak időpontot foglalni, azonban a Pfizer-vakcinára vártak.

Jól mutatja a magyar oltási program eredményességét, hogy a mai napon a felnőttlakosság körében a beoltottak aránya elérte a 41 százalékot, amelynek következtében Magyarország világviszonylatban is a hatodik helyen áll az oltóanyagnak legalább az első dózisát megkapottak arányában.

A Századvég felmérése alapján a hazai oltási program sikerét a magyar emberek is érzik.

A felmérés szerint a megkérdezettek 75 százaléka elégedett a hazai oltási folyamat lebonyolításával, és a magyarok 61 százaléka elégedett a kormány járványügyi intézkedéseivel.

Ezzel szemben az Európai Unió járványkezelésének megítélésében a megkérdezettek 54 százalék elégedetlen a brüsszeli vakcinabeszerzés minőségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.