Megtartják Szigetszentmiklóson munkaidőben a kötelezően önkéntes szemétszedést

Hiába a felháborodás: Szigetszentmiklóson holnap kötelezően önkéntes a szemétszedés a Polgármesteri Hivatal dolgozói számára. A feladatra – polgármesteri utasításra – a jegyző vezényelte ki munkaidőben a dolgozókat. A jegyző nekünk mást mond, mint amit levélben a kollégáinak üzent.

Magyar Nemzet
2021. 04. 22. 16:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemétszedést hirdetett április 23-ára Nagy János, Szigetszentmiklós baloldali támogatású polgármestere. A munkát 9 és 12 óra között, tehát munkaidőben a Polgármesteri Hivatal munkatársainak kell elvégezniük, mindezt a Föld napja apropóján. Mint azt lapunk megírta, többen kifogásolják az akciót, de nem annak célját, hanem a módját. A feladat ugyanis annak ellenére kötelező, hogy ilyen feladat a hivatal dolgozóinak szerződésében nem szerepel.

Nagy János egy április eleji szemétszedési akción. A mostani már a harmadik lesz a hónapban
fotó: Facebook/Nagy János

Megkérdeztük Szilágyi Anitát, a negyvenezres város jegyzőjét, aki ezt válaszolta: „a részvétel sem eddig, sem ezt megelőzően nem volt kötelező, most is jelezhették és jelezték is a kollégák, hogy ha nem kívánnak rajta részt venni, vagy egészségi állapotuk miatt ezt nem tudják vállalni. A Kttv. 103.§-a alapján a köztisztviselők szabadságának 3/5-ével a munkáltató rendelkezik, így azon kollégák részére szabadságot írunk ki.”

Mindez azonban ellentétben áll Szilágyi Anita eredeti e-mailjével, amelyet korábban idéztünk,

és amelyben ez áll: „úgy döntöttünk a Polgármester Úrral, hogy környezetünk védelme érdekében 2021. április 23-án (pénteken) veletek közösen (a teljes Polgármesteri Hivatal dolgozói kara) kivonulunk a város hulladékos területeire és ott 9.00–12.00 között szemetet fogunk szedni. Arra a napra sem home office-t, sem irodai munkavégzést nem engedélyezek. Kérem, hogy a napotokat ennek megfelelően tervezzétek”.

A két levelet összevetve tehát nem kell feltétlenül részt venni az eseményen, csak akkor szabadságot kell kivenni.

A Magyar Nemzet információi szerint a hivatalon belül vizsgálták a dolgozók levelezését annak érdekében, hogy kiderüljön, ki küldte ki a jegyző levelét. Ezt Szilágyi Anita határozottan cáfolta. Megkérdeztük továbbá, igaz-e az az értesülésünk, hogy a hivatal munkatársainak a Magyar Nemzet cikkének megjelenése óta titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia a külső kommunikációra vonatkozóan. A jegyző szerint „ez ebben a formában nem igaz. A hivatal dolgozóira – mint minden más hivatalban és a közszférában is – a már említett Kttv. szabályai vonatkoznak. Minden köztisztviselő az alkalmazását megelőzően eskü tételére köteles. A cikk megjelenése óta nem tett senki esküt és – nyilván – nem is tehettek titoktartási kötelezettségre vonatkozó nyilatkozatot.”

A szemétszedési akciót tehát a holnapi napon megtartják. Áprilisban ez lesz a harmadik ilyen akció a városban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.