Reagált az SZFE vezetése: A dokumentumfilm önmagáért beszél

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szerint a film rámutat arra, hogy előre megtervezett, politikailag motivált egyetemfoglalás történt.

Hertelendy Gábor
2021. 04. 10. 17:45
null
Budapest, 2020. szeptember 6. Résztvevõ a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egyetemfoglalók és hátuk mögé bújt tanáraik korábbi állításával szemben, mely szerint az események lelkes hallgatók spontán akciója volt csupán,

most a filmmel egyértelműen bebizonyosodott, hogy előre megtervezett, politikailag motivált egyetemfoglalás történt, melyben nem a hallgatók érdekei, hanem kimondottan a »hatalommal« való szembehelyezkedés volt a fő hívószó, mindenféle tárgyalási és megállapodási szándék nélkül”

– reagált a Magyar Nemzet megkeresésére a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése a Partizán által bemutatott, a tiltakozó hallgatókról szóló, Hülye fiatalság című dokumentumfilmre. Hozzátették, álláspontjuk szerint a film „önmagáért beszél”.

„Ezzel szemben az SZFE jelenlegi vezetése most is és korábban is a hallgatók érdekeit tartja és tartotta szem előtt. Ennek érdekében felújítottuk és modernizáltuk a gyalázatosan lepusztult létesítményeket, valamint újonnan beszerzett, professzionális eszközökkel és megújult tanári karral várjuk a tanulni vágyó hallgatóinkat” – tették hozzá.

Az SZFE tüntető hallgatói útját állják Szarka Gábor kancellárnak 2020. október 8-án Fotó: Bach Máté

Mint ahogyan lapunk is rámutatott, a dokumentumfilmből kiderült, hogy

már hónapokkal a tüntetések előtt készültek az egyetemfoglalásra az SZFE hallgatói, sőt radikális baloldali akciónak szánták a blokádot a szervezők.

Utóbbit igazolja, hogy a filmben Csernai Mihály, az egyetem hallgatói önkormányzatának nemrég leköszönt elnöke elmondja, problémának tartja, hogy nem tudják kellőképpen megszólítani a baloldali tömeget, és hiányolta a tüntető hallgatókat segítő radikális mozgalmakat. Így egyértelművé válik, hogy – az általuk korábban hangoztatottakkal ellentétben – nem ideológiától mentes csoportosulásról van szó, hanem egy olyan baloldali szervezkedésről, amely kormánybuktatásra készült. Az elhangzottakból az is kiderült, hogy

a forradalmat szervező hallgatók tudatosan ódzkodtak mindennemű tárgyalástól. A filmben ráadásul az is hallható, hogy a hallgatók azt is megbeszélik, hogyan lehet úgy provokálni az egyetem vezetőségét, hogy az kvázi megtámadja a blokádszervezőket, ezzel kiemelve áldozati szerepüket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.