A budapestiek közepes-gyengére értékelik Karácsony Gergely főpolgármesteri teljesítményét

Karácsony Gergely alig másfél évvel megválasztása után felállna a főpolgármesteri székből, helyette az ellenzéki koalíció kormányfő-jelöltségét célozza meg. Tekintettel a miniszterelnöki ambíciókra, megkerülhetetlen a főpolgármester 2019 ősze óta folytatott várospolitikájának, teljesítményének értékelése. A Századvég Alapítvány megvizsgálta, hogy a budapesti választók mit gondolnak Karácsony Gergelyről és másfél éves városvezetői munkájáról.

Magyar Nemzet
Forrás: Századvég Alapítvány2021. 05. 28. 17:10
null
Karácsony Gergely előállt az ígéreteivel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég kutatása rávilágít arra, hogy a fővárosi polgárok többsége, azaz 53 százaléka úgy látja: Budapesten jelenleg inkább rossz irányba mennek a dolgok, ezzel szemben 37 százalékuk pozitívan értékeli a fővárosi fejleményeket. Ezzel párhuzamosan Karácsony Gergely megítélése megosztó, a főpolgármester nem tudta maga mellé állítani a budapesti választók meghatározó többségét.

A megkérdezettek 48 százaléka kedvezőtlen, míg 47 százalékuk kedvező véleményt fogalmazott meg Karácsony Gergely személyéről.

Miközben a városban relatív többségben vannak a baloldali orientációjú választók – 49 százalék voksolna a baloldali összefogásra, 41 százalék a Fideszre –, a válaszadók ötven százaléka egy új embert látna szívesen Budapest élén, míg

a Karácsony Gergely főpolgármesterségét támogatók aránya 38 százalékra tehető, vagyis alacsonyabb, mint a személyes szimpátia indexe.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mindez nem azért van-e, mert valójában szívesebben látnák kormányfőként? A felmérésből azonban az is kiderül, hogy

a budapestiek mindössze húsz százaléka szeretné, hogy a főpolgármester induljon kormányfő-jelöltként 2022-ben, 76 százalék azt várná, hogy vagy maradjon Budapesten és töltse ki az idejét, vagy távozzon ezen szerepéből is.

Kijelenthető, hogy a budapestiek szerint Tarlós István jobb gazdája volt a fővárosnak, mint a jelenlegi főpolgármester. A kutatás rávilágít, hogy a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy Budapest dolgai jobban mentek Tarlós főpolgármestersége idején, ezzel szemben 37 százalékuk Karácsony városvezetését ítéli eredményesebbnek.

A felmérés kitért a fővárosi közállapotok megítélésére is. Megállapítható, hogy a válaszadók több mint háromnegyede aggasztónak véli a forgalmi dugókat – 82 százalék nyilatkozott így – és a légszennyezettséget (80 százalék) Budapesten. Ezen felül

a fővárosi megkérdezettek 74 százaléka a koronavírus-járvány gazdasági következményeivel, 71 százalékuk a hajléktalanok utcai jelenlétével, továbbá hetven százalékuk a Lánchíd állapotával kapcsolatban fejezte ki aggodalmait.

A droghasználat és a drogok elterjedtsége (58 százalék), a köztisztaság (63 százalék) illetve a közbiztonság (52 százalék) hiányosságai ugyancsak nyugtalanítják a budapesti válaszadókat. Ezek fényében kevésbé meglepő, hogy a megkérdezettek közel kétharmada, azaz 63 százaléka közepes, illetve gyenge főpolgármesternek tartja Karácsony Gergelyt, ezzel szemben 35 százalékuk jó, eredményes városvezetőnek ítéli a Párbeszéd politikusát. Feltételezhető, hogy Karácsony teljesítményének kedvezőtlen lakossági értékelésében szerepet játszik az a körülmény is, hogy a főpolgármester – korábbi zuglói polgármesterségéhez hasonlóan – jelenlegi pozíciójára is politikai ugródeszkaként tekint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.