időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Az egészségügy bírta az extrém terhelést

Csekő Imre
2021.05.06. 05:45
Az egészségügy bírta az extrém terhelést

Az írásbeli érettségi vizsgák utáni héten kezdik el oltani a 16–18 éves korosztályt a Pfizer-vakcinával – mondta lapunknak György István. A országos oltási munkacsoport vezetője szerint önmagának mondott ellen a baloldal, amikor a múlt pénteki tömeges oltási akciót kritizálta, hiszen április elején még a regisztráció eltörlését követelték.

– Az operatív törzs döntése értelmében már regisztrálhatnak oltásra a 16–18 évesek, akik az érettségi zavartalansága érdekében az írásbeli vizsgák után, jövő héten kapják meg a Pfizer-oltást, így jelentős mennyiségű oltóanyag szabadult fel. A cél pedig továbbra is az, hogy a vakcinát mihamarabb eloltsuk, hiszen a beadott oltás életet ment – indokolta lapunknak György István, miért döntöttek úgy, hogy múlt pénteken lehetőséget biztosítanak a Pfizer-vakcinával való tömeges oltásra.

A baloldal ezzel kapcsolatos kritikáira is reagált a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. – Sajnos a baloldal tovább vívja szélmalomharcát, hogy az oltási folyamatot lassítsa, és még attól sem riadnak vissza, ha önmaguknak kell ellentmondaniuk – fejtette ki az az országos oltási munkacsoport vezetője, és emlékeztetett: a baloldal április első felében még azt követelte, hogy töröljék el a regisztrációt, és mindenki kedvére sétálhasson be az oltópontokra.

György István szerint kiderült, hogy az egészségügy bírja az extrém terhelést, a hosszú sorok ellenére fegyelmezetten, gördülékenyen végezték az oltást az oltópontokon, ami az egészségügyi dolgozók felkészültségét és áldozatvállalását dicséri.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

– A magyar oltási tempó majdnem duplája az Európai Unió átlagának, továbbra is a második helyen állunk, jelentősen lehagyva olyan országokat, mint Németország, a skandináv országok vagy a Benelux államok. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a kormány időben lépett, és jelentős mennyiségű keleti vakcinát szerzett be, másrészt annak, hogy a kórházi oltópontok mellett a háziorvosokat is bekapcsoltuk az oltásba – mondta az államtitkár, és hangsúlyozta, hogy a már kétszer beoltottak arányát nézve még nagyobb az előnyünk.

– Most már minden regisztráltnak van elegendő oltóanyag az országban, így már csak az egyénen múlik, hogy mikor kapja meg a vakcinát – hangsúlyozta György István, és hozzátette: bárki foglalhat időpontot bármelyik kórházi oltóponton. Az államtitkár szerint örömteli, hogy a regisztráltak száma továbbra is nő, és már több mint 4,7 millióan jelentkeztek az oltásra. – Továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy oltassa be magát. Minél többen élnek az oltás lehetőségével, annál kisebb lesz a valószínűsége egy újabb hullámnak, és annál hamarabb kaphatjuk vissza a megszokott életünket – fejtette ki György István, és emlékeztetett arra is, hogy már a Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak, ami azért fontos, mert ők is itt élnek köztünk, és a vírust bárki elkaphatja és terjesztheti.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.