Az Emmi határozottan visszautasítja a HVG rágalmait

A szaktárca szerint Kunetz Zsombor megnyilvánulása, valamint az ő véleménye alapján megírt cikk a szélhámosság határát súrolja.

2021. 05. 19. 10:12
PINTR Sndor; KSLER Mikls
em az első eset, amikor politikai álhírekkel próbálják összeugrasztani a két szaktekintélyt Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága

határozottan visszautasítja a Hvg.hu cikkének azon feltételezését, miszerint bármely ellentét állna fenn Kásler Miklós tárcavezető és Pintér Sándor belügyminiszter között.

Az ügy előzménye arra az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagjainak címzett körlevélre vezethető vissza, amelyben az Emmi záros határidőn belül az egészségügyi intézmények kapacitásáról kérte ki a szakemberek véleményét. A kiszivárgott dokumentum, valamint Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő bejegyzése nyomán az ellenzéki médiában először azt igyekeztek bebizonyítani, hogy a szaktárca kórház- és rendelőbezárásokat készít elő Magyarországon. Legújabban pedig – egészségügyi forrásokra hivatkozva – a HVG azt feltételezi, hogy a Kollár Lajos miniszteri biztos által körbeküldött levél háttérben a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti hatalmi harcokat állhatnak.

Nem az első eset, amikor politikai álhírekkel próbálják összeugrasztani a két tárcavezetőt
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Emmi közleménye szerint a cikk írója egy elismert orgánumhoz méltatlan módon fogalmazott meg rágalmakat, valamint politikai álhírekkel és konkrét hivatkozások nélkül próbált olyan konfliktusokra utalni, amelyek nem léteznek.

Ugyanakkor – hangsúlyozták – ez a hatásvadász cikk nem veszi figyelembe, hogy a szakmai kollégiumok mindegyike meg tudta küldeni válaszát,

mivel az egészségügyi rendszer átalakításának hosszú távú tervéhez kért szakmai vélemények egy több mint másfél éve elindult folyamat részei, amelynek most a frissítése történik.

A szaktárca továbbá kijelentette:

Kunetz Zsombor megnyilvánulása, valamint az ő véleménye alapján megírt cikk a pandémia idején a szélhámosság határát súrolja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül megjegyezte, miszerint nem az első eset, amikor politikai álhírekkel próbálják összeugrasztani a két szaktekintélyt, akiknek emberi és szakmai kapcsolata is hosszú évtizedek óta kölcsönös tiszteleten alapul. Közös erővel dolgoztak és dolgoznak jelenleg is a koronavírus járvány leküzdésén és az élet újraindításán. Ezt igazolja a sikeres oltási program és az is, hogy a járványból jelenleg már kifelé tart Magyarország – hangsúlyozták a közleményben.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagjainak címzett dokumentum kapcsán újabb és újabb elméletek látnak napvilágot: legutóbb például kórház- és rendelőbezárásokat vizionáltak az ellenzéki médiumok. A baloldali sajtó által félremagyarázott hírekre reagálva Kollár Lajos professzor a Magyar Nemzet kérdésére megerősítette:

a körlevélben szó sem volt kórházbezárásokról, a dokumentum erre vonatkozóan semmilyen utalást nem tartalmazott.

Kásler Miklós főtanácsadója hangsúlyozta: most, hogy a járvány visszahúzódóban van, újra elkezdhetnek foglalkozni azokkal a szükségszerű lépésekkel, amelyek a magyar egészségügy jobbá tételét szolgálják, az egészségügyi rendszer átalakításának hosszú távú tervéhez kért szakmai vélemények pedig szintén ezeket a lépéseket segítik elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.