időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Felavatták a Hableány-katasztrófa emlékművét

Szemán László János
2021.05.31. 16:58
Felavatták a Hableány-katasztrófa emlékművét

Az avatáson felszólaló dél-koreai külügyminiszter-helyettes köszönetet mondott a magyar népnek, hogy imádkoznak az áldozatok lelki üdvéért, ugyanakkor bízik a katasztrófa miatt indult bírósági eljárások gyors lezárásában.

A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából felavatták hétfőn a baleset áldozatainak emlékművét Budapesten, a szerencsétlenség helyszínénél, a Margit híd pesti hídfője lábánál. Két fekete gránittömb szimbolizálja a Hableány sétahajót és a végzetét okozó Viking Sigyn szállodahajót. Az egyik gránittömb hátoldalára vésték fel a katasztrófa 26 dél-koreai és két magyar áldozatának neveit. A gránittömbök mögé transzcendens jelentéssel bíró páfrányfenyőt ültettek az építés során. A rakpart és a pillér közötti terület az építkezés megkezdéséig ideiglenes emlékhely volt koszorúkkal, virágokkal, mécsesekkel és játékokkal. Az utóbbiak az odaveszett legfiatalabb, hatéves elhunyt gyermekáldozatra emlékeztettek.

A megemlékezésen Csö Csong Mun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese

köszönetet mondott a magyar kormánynak, a hatóságoknak, a magyar népnek, hogy mindent megtettek az áldozatok megmentése, felkutatása érdekében, és hogy imádkoztak az áldozatokért. A miniszterhelyettes ugyanakkor üzenetértékű kijelentést is tett, amikor elmondta: abban bízik, hogy gyorsan lezárulnak a bírósági eljárások.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében kifejtette, a közös baj nemhogy nem törte meg, hanem tovább mélyítette, barátsággá érlelte a koreai és a magyar nép kapcsolatát.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten a Margit híd közelében, miután az azt előző Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött és a hullámsírba küldte.

A dél-koreai áldozatok emléke előtt adózva a Margit hídon, közvetlenül a tragédia helyszíne fölött is elhelyezték a megemlékezés virágait
Fotó: Szemán László János

A Hableányon harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, huszonhét áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Időhúzás

A Hableány-katasztrófa okozásával vádolt ukrán hajóskapitány, Jurij Csaplinszkij védője látványosan időhúzásra játszik. A védelem pertaktikája már az első tárgyalási napokon kitűnt lapunk tudósítójának, napjainkra azonban már a kívülállók közül is egyre többen fogalmazzák meg, hogy a védelem egyértelműen húzza az időt. Ami annyiban érthető, hogy nem állnak valami jól a perben. Az igazságügyi szakértők szerint a Hableány kapitánya nem, de a Vikingé egy egyszerű manőverrel el tudta volna kerülni a tragédiát. Tóth M. Gábor, Jurij Csaplinszkij, a Viking Sigyn szállodahajó megvádolt kapitányának védője egy 43 pontból álló, elsősorban a jegyzőkönyvvezetést kritizáló dokumentumot nyújtott be a bíróságnak, és indítványozta Németh Leona bírónő kizárását az ügyből. Az indítványt olyan indoklással utasította el az illetékes bíróság, miszerint a védelem húzza az időt, és nem az a dolga, hogy provokálja az ítélkező tanácsot.

[gallery ids="9872174,9872180,9872183,9872189,9872195,9872198,9872201,9872204,9872213"]

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.