Felavatták a Hableány-katasztrófa emlékművét

Az avatáson felszólaló dél-koreai külügyminiszter-helyettes köszönetet mondott a magyar népnek, hogy imádkoznak az áldozatok lelki üdvéért, ugyanakkor bízik a katasztrófa miatt indult bírósági eljárások gyors lezárásában.

2021. 05. 31. 16:58
MAGYAR Levente
Budapest, 2021. május 31. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Csö Csong Mun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese a Hableány-emlékmû felavatásán Budapesten a Margit híd pesti hídfõjénél 2021. május 31-én. A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulóján avatták fel a baleset áldozatainak emlékmûvét a szerencsétlenség helyszínén. A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltûntként tartanak nyilván. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából felavatták hétfőn a baleset áldozatainak emlékművét Budapesten, a szerencsétlenség helyszínénél, a Margit híd pesti hídfője lábánál. Két fekete gránittömb szimbolizálja a Hableány sétahajót és a végzetét okozó Viking Sigyn szállodahajót. Az egyik gránittömb hátoldalára vésték fel a katasztrófa 26 dél-koreai és két magyar áldozatának neveit. A gránittömbök mögé transzcendens jelentéssel bíró páfrányfenyőt ültettek az építés során. A rakpart és a pillér közötti terület az építkezés megkezdéséig ideiglenes emlékhely volt koszorúkkal, virágokkal, mécsesekkel és játékokkal. Az utóbbiak az odaveszett legfiatalabb, hatéves elhunyt gyermekáldozatra emlékeztettek.

A megemlékezésen Csö Csong Mun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese

köszönetet mondott a magyar kormánynak, a hatóságoknak, a magyar népnek, hogy mindent megtettek az áldozatok megmentése, felkutatása érdekében, és hogy imádkoztak az áldozatokért. A miniszterhelyettes ugyanakkor üzenetértékű kijelentést is tett, amikor elmondta: abban bízik, hogy gyorsan lezárulnak a bírósági eljárások.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében kifejtette, a közös baj nemhogy nem törte meg, hanem tovább mélyítette, barátsággá érlelte a koreai és a magyar nép kapcsolatát.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten a Margit híd közelében, miután az azt előző Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött és a hullámsírba küldte.

A dél-koreai áldozatok emléke előtt adózva a Margit hídon, közvetlenül a tragédia helyszíne fölött is elhelyezték a megemlékezés virágait
Fotó: Szemán László János

A Hableányon harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, huszonhét áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Időhúzás

A Hableány-katasztrófa okozásával vádolt ukrán hajóskapitány, Jurij Csaplinszkij védője látványosan időhúzásra játszik. A védelem pertaktikája már az első tárgyalási napokon kitűnt lapunk tudósítójának, napjainkra azonban már a kívülállók közül is egyre többen fogalmazzák meg, hogy a védelem egyértelműen húzza az időt. Ami annyiban érthető, hogy nem állnak valami jól a perben. Az igazságügyi szakértők szerint a Hableány kapitánya nem, de a Vikingé egy egyszerű manőverrel el tudta volna kerülni a tragédiát. Tóth M. Gábor, Jurij Csaplinszkij, a Viking Sigyn szállodahajó megvádolt kapitányának védője egy 43 pontból álló, elsősorban a jegyzőkönyvvezetést kritizáló dokumentumot nyújtott be a bíróságnak, és indítványozta Németh Leona bírónő kizárását az ügyből. Az indítványt olyan indoklással utasította el az illetékes bíróság, miszerint a védelem húzza az időt, és nem az a dolga, hogy provokálja az ítélkező tanácsot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.