A magyarok többsége szerint Gyurcsány hatást gyakorol Karácsony Gergely politikájára

Az Alapjogokért Központ felméréséből kiderül, a magyarok szerint a főpolgármesternek fontos Gyurcsány Ferenc jóváhagyása.

Magyar Nemzet
2021. 05. 21. 14:58
null
Forrás: Magyar Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 18 évesnél idősebb felnőtt magyar lakosság véleményét reprezentáló kutatás alapján kijelenthető, hogy a baloldali előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló főpolgármesterre a megkérdezettek túlnyomó többsége szerint Gyurcsány Ferenc hatást tud gyakorolni – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Tízből hatan, pontosan 62 százalék helyezkedett erre az álláspontra, vagyis a nyolcmillió fős felnőtt magyar lakosságból csaknem ötmillióan osztották ezt a véleményt.

Mindösszesen a válaszadók 13 százaléka mondta azt – amely egymillió választókorúnak felel meg –, hogy Karácsony Gergely politikájára nincs hatással a volt kormányfő, akinek pártjával közös listán indul a 2022-es országgyűlési választásokon.

Legnagyobb arányban a kormányfőpárti válaszadók nyilatkoztak arról, hogy Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol a főpolgármesterre, 76 százalékuk vélekedett így.

Árulkodó ugyanakkor, hogy a még a kormányfővel kritikus megkérdezettek relatív többsége szerint is – 48 százalék – ez a helyzet, és csupán 27 százalékuk vélekedett ezzel ellentétesen.

Ennek több oka lehet: Karácsony Gergely 2002 és 2008 között a Gyurcsány Ferenc vezette kabinet Miniszterelnöki Hivatalának politikai tanácsadója volt, akkori cége, a Social Report Bt. pedig tíz alkalommal, összesen mintegy 22 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól. Karácsony emellett – főpolgármesterré választását követően – a korábbi szocialista-liberális kabinetek több emblematikus figuráját vezető pozícióba ültette.

A Demokratikus Koalíció továbbá a Fővárosi Közgyűlésben is komoly zsarolási potenciált épített ki saját maga számára, mindez pedig azt jelenti, hogy Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc pártjának jóváhagyása nélkül nem tud jelentős politikai döntéseket meghozni.

Az Alapjogokért Központ elemzése teljes terjedelmében a linkre kattintva olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.