Huszonöt éve keresi a rendőrség a magyar gyilkost

Húszezer eurót – több mint hétmillió forintot – kaphat nyomravezetői díjként az, aki információkat ad a magyar származású, osztrák bűnöző tartózkodási helyéről. A férfi ma 64 éves, negyed százada külső segítőkkel szökött meg, soha nem ismerte be a terhére rótt gyilkosságot. Az is lehet, hogy már nem él, de az sem zárható ki, hogy a magyar–osztrák határhoz közeli prostituáltak sérelmére 15 éve elkövetett emberölések is az ő számlájára írhatók. Az osztrák sorozatgyilkosság összefügghet négy magyarországi bűncselekménnyel is.

Végh Attila
2021. 05. 20. 10:06
Europol körözés
Foco Tibor körözési képe az Europol oldalán Forrás: eurowanted.eu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák rendőrség 25 éve keresteti nemzetközi elfogatóparancs alapján azt a magyarul is beszélő, magyar származású, osztrák állampolgárságú férfit, akit a bécsi bíróság döntése értelmében 1987-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek emberölés miatt. Foco Tibor elvileg öt év múlva, 2026-ban, hetvenévesen szabadulhatott volna a fegyházból, de ezt nem várta meg, megszökött.

A férfit egy linzi prostituált meggyilkolása miatt ítélték el, a nő holttestét 1986. március 13-án találták meg a helyi pályaudvar közelében.

Halála előtt meg is kínozta gyilkosa, meztelenre vetkőztette, majd fojtogatta, végül főbe lőtte. Focót nemcsak körözteti a rendőrség, ügyét is újranyitották. Nem kizárt, hogy több, szabadulása után elkövetett osztrák és talán magyar bűncselekményhez is köze lehet. Az angolul, franciául, németül és magyarul is jól beszélő férfi álnéven, megváltozott külsővel kezdhetett új életet valahol, lehet, hogy éppen Magyarországon.

Az 1956-ban született egykori testépítő és motorversenyző csak annyit ismert el, intim viszonyba került a linzi prostituálttal, de állítása szerint nem ő ölte meg a Bunny művésznéven ismert Elfriede Hochgatterert. A nyomozás során a linzi rendőrök kiderítették, a sportoló egy ideig együtt élt a nővel, tudta, miből él, hiszen a kuncsaftjaként ismerte meg. A vád szerint Foco anyagi haszonszerzésből ölt, luxusprostit csinált a lányból, menedzselte, ő kezelte a pénzt. A nyomozás szerint a nő ki akart szállni, családot, gyereket akart, összevesztek, Foco pedig megölte. A férfi akkor már több nőt is futtatott, a bíróság két másik prostituáltat azért ítélt elzárásra, amiért hamis alibit biztosítottak a férfinek a gyilkosság idejére.

A vádlott soha nem ismerte be a gyilkosságot. A rendkívül intelligens Foco az osztrák törvények értelmében a börtönben beiratkozhatott a linzi egyetemre, ahol közgazdaságtant hallgatott. Ha elvégezte volna az egyetemet, éveket faraghatott volna le a büntetéséből, a jogszabály lehetővé tette volna ezt. Az elítélt ezt nem várta meg, 1995. április 27-én, a záróvizsgája napján megszökött – az egyetemről. Két börtönőr kíséretében mehetett ki vizsgázni, az egyetemi szabályok szerint az épületben levették a bilincsét. Egy mosdóból sikerült az ablakon kimászva egy szellőzőaknán lejutnia az egyetem garázsába, ahol ismerősei elrejtettek neki egy sportmotort, azzal menekült el, azóta sem tudják, hol lehet.

Barátai rejthették el a linzi egyetem garázsában Foco kedvenc motorkerékpárját
Fotó: ORFTV

Az osztrák rendőrség idén vette újra elő a Foco-ügyet, s emelte duplájára a korábban kitűzött nyomravezetői díjat. A Magyar Nemzet információi szerint felmerült a gyanú, hogy Focónak köze lehetett a 2005–2007 közötti, prostituáltak sérelmére elkövetett gyilkosságokhoz is. A magyar határhoz közeli osztrák tartomány, Alsó-Ausztria (Niederösterreich) egyik autópálya-pihenője mellett találták meg a rendőrök 2007 augusztusában egy cseh prostituált, Katerina Vavrová lemeztelenített holttestét. Ennek a gyilkosságnak több közös pontja volt a Foco terhére rótt bűncselekménnyel: négy másik prostituáltat is hasonló támadás ért a magyar határ közelében, a holttesteket minden esetben le is vetkőztette a gyilkos, ahogyan a linzi áldozatot is megtalálták 1986-ban.

Az osztrák rendőrség számítógépes program segítségével megpróbálta bemutatni, hogy nézhet ki a most 65 éves Foco. Az Europol körözési listáján, az Eumostwanted.eu oldalon is az elsők közé került Foco Tibor körözése, egy videóanyagban még a kézírását, a kézfején lévő, jellegzetes sérülésének a leírását és a hangmintáját is közzétették.

Foco Tibor körözési képe az Europol oldalán
Fotó: Eumostwanted.eu

Végh József kriminálpszichológus szerint utóbbiak azért fontosak, mert míg az arc öregszik, és plasztikai műtétek segítségével is át lehet változtatni, addig a hang és a kézírás nem változik. A szakértő szerint ugyanakkor nem biztos, hogy Foco még él. Az, hogy negyed százada nem adott életjelet magáról, nem csak azt jelentheti, hogy sikerült kialakítani magának egy teljesen új életet. Az, hogy az osztrák hatóság most újult erővel kezdett bele a keresésébe, arra utal, hogy új információk jutottak a nyomozók birtokába, vagyis Foco él. Az sem kizárt, hogy Magyarországon, hiszen az egykori motorversenyző anyanyelvi szinten beszél magyarul.

A négy magyar prostituáltat a rendőrség feltételezése szerint egy gyilkos ölhette meg
Fotó: Police.hu

Egy célkörözésben jártas nyugdíjas rendőrtiszt szerint biztos hogy álnéven, hamis papírokkal húzta meg magát, bárhol is van a világon. Amikor az ausztriai prostituáltgyilkosságokat elkezdték vizsgálni, négy olyan magyarországi esettel is összefüggésbe hozták a sorozatot, amelyeknek a mai napig nincs megoldása. A magyarországi esetek között van összefüggés, jelenleg is egyben kezeli a rendőrség a négy nyomozást, de az osztrák ügyekkel való összefüggéssel kapcsolatban nem az Országos Rendőr-főkapitányság az illetékes. Az első gyilkosság 2007. augusztus végén történt: eltűnt a 34 éves, Püspökladányban élő V. Zoltánné, aki a 4-es főút mentén dolgozott örömlányként, holttestét 2011-ben találták meg. P. Piroska 2010. június 19-én 17 óra 22 perckor még hívást fogadott a telefonján a 4-es főút pallagi elágazásánál, 16 perccel később azonban már halott volt. L. Erzsébet is prostituáltként dolgozott Karcagon, 2010. augusztus 21-én délután holtan találták egy út menti vizesárokban. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bruttó egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki az emberölés elkövetőjének az elfogása érdekében.Ty. Angéla még kiskorú volt, amikor eltűnt. Még látták, ahogy beül egy bordó gépkocsiba, a rendőrség azóta is keresi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.