Mádl Ferencnek nem volt szüksége a politikára, de vállalta a köz szolgálatát

Tíz esztendeje hunyt el Mádl Ferenc, Magyarország korábbi köztársasági elnöke. Az évfordulón Áder János arról beszélt, hogy bár a tudományos pálya Mádl Ferencnek mindent megadott, nem tért ki a feladat elől, és örömmel választotta a köz szolgálatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 29. 13:58
null
Tíz éve kísérték útjára az egykori köztársasági elnököt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mádl Ferencnek a tudományos pálya minden sikert, minden személyes jót megadott, amit alkotó ember csak kívánhat magának. Neki nem volt szüksége arra, hogy politikusnak álljon, hogy vállalja a közélet gyakran durva nyilvánosságát is” – fogalmazott Áder János köztársasági elnök a Fiumei úti sírkertben rendezett évfordulós ünnepségen, amelyen a tíz éve elhunyt köztársasági elnökre emlékeztek.

Mádl Ferenc

Az államfő emlékeztetett, hogy 21 évvel ezelőtt, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnök lett, beiktatási beszédében olyan, látszólag egyszerű dolgokat kívánt a magyaroknak, mint „mosoly, nagyobb és jobb kenyér, könnyű álom”.

„Mádl Ferencből elnökké avatása emelkedett pillanataiban is az örök tanárember szólt hozzánk” – fogalmazott Áder János, kifejtve:

„meg akarta mutatni, hogy van remény, hogy minden új nemzedék joggal bízik a saját erejében, hogy csodát tenni nem is olyan lehetetlen. Mert ha magunkon segítünk, Isten is megsegít minket”.

Az ünnepség után a Nemzeti Emlékezet Múzeumában szűk körű rendezvényen megnyitották A megjelenés és a gondolkodás eleganciája című Mádl Ferenc-emlékkiállítást. A tárlatot – az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával – augusztus 20-ig lehet megtekinteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.