Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Többség híján az utcáról alkotmányozna a baloldal

Jelentős társadalmi és gazdasági problémákat okozna, ha a baloldal a 2022-es választások után tüntetéssorozatokkal akarná megerősíteni a hatalmát – nyilatkozta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője annak kapcsán, hogy a „demokratikus oldal” nyílt összeütközésektől sem riadna vissza annak érdekében, hogy megerősítse hatalmát, ha megnyerné ugyan a választásokat, de nem lenne meg a szükséges kétharmados többsége a jogrendszer és az alaptörvény megváltoztatásához.

2021. 05. 31. 5:45
20190105 Budapest Kormányellenes tüntetés résztvevői vonulnak az Andrássy úton a Kossuth tér felé Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyértelmű, hogy a baloldali összefogás Gyurcsány Ferenc vezényletével anarchiába taszítaná Magyarországot. Még Brüsszelnek, Berlinnek és Washingtonnak sem lenne egyszerű megmagyarázni, hogy miért az ötvenes éveket idéző sztálini önkénnyel és dekrétumokkal kormányoznak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Georg Spöttle annak kapcsán, hogy Kis János filozófus nemrég arról értekezett, milyen lehetőségei vannak a baloldalnak arra, hogy hatalomra kerülve, de kétharmados többség nélkül változtassák meg az alaptörvényt. Az SZDSZ egykori elnöke azt is elfogadhatónak tartaná, hogy nyílt összeütközések, „erőpróba” kezdeményezésével, valamint tüntetésekkel szilárdítsa meg a hatalmát a kormányra kerülő baloldal. Kis János szerint az az igazi nagy kérdés, hogy „a demokratikus oldal” tud-e a Fidesz tüntetőinél nagyobb tömeget az utcára vinni és az utcán tartani mindaddig, amíg az Orbán-hívek hada ki nem fárad.

Ennek kapcsán a biztonságpolitikai szakértő közölte: a lakosság a kezdeti sokk után kimenne az utcára, és országos tüntetéssorozatok zavarnák meg a közrendet, amelyet a baloldal rendőri erőszakkal próbálna megtörni, ami akár polgárháborús állapotokat teremthet, ahogy tavaly az Egyesült Államokban is történt, George Floyd halála után.

– Gyurcsányék hatalomra jutása után könnyen ugyanez következhet be itthon is. Gondoljuk csak vissza, mekkora tüntetések és felháborodás volt az őszödi beszéd kiszivárgása után, amikre szemkilövetés és lovasroham volt a válasz

– emlékeztetett Georg Spöttle, majd hozzátette: Dobrev Klára is azt a narratívát követi, hogy csak az lehet alkalmas Orbán Viktor kihívójának, aki utána leszámol a Fidesszel.

Az elemző szerint Gyurcsányék anarchiába taszítanák az országot
Fotó: Mirkó István

Az elemző felhívta a figyelmet, hogy egy kaotikus politikai rendszerváltás és a közintézményekben beígért „fidesztelenítés”, valamint Mészáros Lőrinc cégcsoportjának a felfüggesztése magával hozná, hogy több mint harmincezer ember válna munkanélkülivé. Ez komoly gazdasági visszaesést és munkanélküliséget okozna, aminek eredményeként az így utcára kerülők százezrei nem tudnák biztosítani a megélhetésüket, továbbá a hivatalukat elvesztett közalkalmazottak képtelenek lennének a lakás- és gépjárműhiteleket törleszteni, ami kilakoltatásokhoz és a vásárlóerő csökkenéséhez vezetne.

Mindez nyugtalanságot váltana ki nemzetközi szinten is, mivel Németország – mint a legerősebb gazdasági partnerünk – nyilvánvalóan féltené itteni befektetéseit és üzemeit, így a gazdasági visszaesés hatására a külföldi befektetők kimenekítenék tőkéjüket Magyarországról.

A baloldali politikusok ígéretei kapcsán a szakértő emlékeztetett, hogy korábban már Fekete-Győr András is pedzegette az alkotmányos rend időszakos felfüggesztését, hogy vállalkozókat és politikusokat lehessen rács mögé dugni, bankszámlákat befagyasztani, ingatlanokat zárolni és korlátozni az utazási szabadságot egy átmeneti időre. A Momentum elnöke által emlegetett úgynevezett „felcsúti per” – mint azt a párt elnöke korábban nyilatkozta – „az Orbán-rendszer politikai és gazdasági felépítőinek, ha úgy tetszik a rendszer fő bűnöseinek a pere lesz. Politikusok és oligarchák ülnek majd a vádlottak padján. Magyarország kontra Orbán, Mészáros, Rogán és társaik.”

– A baloldalon évek óta hangoztatják az is, hogy lebontanák a határkerítést, amit hatalomra kerülve nyilvánvalóan végre is hajtanának, hogy ezzel jó pontokat szerezzenek Brüsszelben. Emellett aláírnák a szétosztási kvótát, és a magyar családok támogatása helyett a pénzt segélyként migránsoknak adnák, akik a határ megnyitása után elözönlenék az országot. Ugyanakkor sem Ausztria, sem Németország nem tudna még egy migrációs hullámot elviselni, így lezárnák a határaikat, és nekünk kellene megbirkózni a határon átzúduló tömegekkel. Emiatt a közbiztonság megszűnne, és soha nem látott bűnözési hullám lenne tapasztalható. Mindennek hatására Magyarországon több fronton is eluralkodna a zűrzavar – hívta fel a figyelmet Spöttle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.